HAERLEM NIEUWS
 
maart / april 2022
 
Historische Vereniging Haerlem
voor een online versie: klik hier
 
 
 
280x411
 
Uit De Hoofdwacht
 
 
 
Op 23 februari hebben we een zoombijeenkomst voor de leden gehouden. Het was fijn om Marjorie Vroom onder de deelnemers te zien. Zij begint langzaam een aantal activiteiten weer op te pakken. Tijdens deze onlinebijeenkomst werd door Mariska Krikken een uitleg gegeven over het programma voor het komende halfjaar. Wim Cerutti gaf een uitleg over de activiteiten van de Coornhert Stichting Haarlem in 2022. 
 
Lees het gehele artikel
 
 
580x300
 
Mijn echtgenote verzamelt kleine ambulances, speelgoedautootjes, liefst zo klein mogelijk. Ze begon met verzamelen toen ze op de kinderafdeling van een ziekenhuis werkte. Inmiddels heeft ze er wel een stuk of 600. Iedereen die ze voor het eerst ziet, veronderstelt dat het mijn hobby is, maar nee…. zij is het.

Het maakt niet uit of ze nieuw zijn of gebruikt, maar eigenlijk vindt ze ambulances waar flink mee is gespeeld het leukst. Sporen van – soms intensief – gebruik doen geen afbreuk aan de feestvreugde. En ze mogen ook niet te veel kosten, dus bij bezoeken aan rommelmarkten, braderieën, koningsdagmarkten wordt er gespeurd naar ontbrekende modellen en onderhandeld. Ze houdt daarbij wel rekening met het niveau van de verkoper. Soms biedt een kind ze voor te weinig aan, dan betaalt ze spontaan het dubbele.
 
 
580x300
 
Onze kleinzoon van vier mag er ook mee spelen, iets leuker bestaat er niet voor hem. De meest kwetsbare exemplaren blijven uit zijn handen, want hij gaat er niet altijd even zachtzinnig mee om. Soms breekt er een wiel af of een bumper en dan brengt hij ze naar de reparatieafdeling, een speciaal plekje in de kamer, zodat zijn oma ze kan herstellen.

Meestal is dat snel gebeurd, behalve onlangs met een exemplaar dat ze - nota bene nieuw – had gekocht in Moskou. Er brak een stukje metaal af, en toen nog iets, totdat het hele autootje zelfs bij lichte aanraking in brokstukken uit elkaar viel, alsof het autootje van gips was. Niet reparabel.

Ik moest hieraan denken nu Poetin Oekraïne is binnengevallen. Met kulargumenten. Ook het materieel van zijn invasieleger is ondeugdelijk. Het bestaat voor een groot deel uit krakkemikkige voertuigen, zo las ik. Ik kan me hierbij wel iets voorstellen. Door de gebrekkige kwaliteit wordt de opmars van de Russen ernstig vertraagd. Gelukkig, dat wel. Maar of het veel zal helpen? Ik vrees het ergste. We leven mee met de slachtoffers van deze agressie.
 

Peter van Wingerden
Schrijver dezes houdt zich aanbevolen voor uw commentaar via haerlemredactie@gmail.com
 
 
 
Coornhert500-jaar 2022
 
580x300
 
Het Coornhert500-jaar is nog niet eens officieel begonnen, maar het bruist al van de activiteiten. We hebben al een stuk of zes lezingen verzorgd, ook zijn er enkele artikelen in de pers verschenen.

Vanaf vrijdag 15 april om 11.00 uur is in Museum Haarlem de tentoonstelling Haarlem 1572-1573: De stad belegerd en verdedigd te bezichtigen. Kenau krijgt haar eigen tentoonstelling in De Hoofdwacht Kenau: Hollandse heldin die ook op 15 april van start gaat en wel om 13.00 uur. 
 
 
320x410
 
 
Haarlem 1572-1573
 
Ter ondersteuning van beide tentoonstellingen is één boek gemaakt: Haarlem 1572-1573, van de hand van Wim Cerutti, Barbara Kooij en Maria van Vlijmen. 
 
Het full color boek telt 128 pagina’s en 90 afbeeldingen. Verkoopprijs € 15,-. Te koop in de boekhandel, in Museum Haarlem en in De Hoofdwacht.
 
 
320x410
 
 
Coornhert op zoek naar waarheid 
 
In de Gasthuiszaal van Museum Haarlem is vanaf 15 april de tentoonstelling Coornhert op zoek naar waarheid te zien. Een bijbehorende publicatie door Emma de Jong is in Museum Haarlem, De Hoofdwacht en de boekhandel te koop. 
 
De full color uitgave telt 64 pag. en 28 afbeeldingen. Verkoopprijs € 10,-..
 
 
 
Zie voor het volledige Coornhert500-jaarprogramma (met meer dan 20 evenementen!) de Coornhert Haarlem website of kijk op de haerlem.nl website.
 
Coornherthaarlem.nl
 
 
Agenda
 
 
Activiteiten in de komende periode
 
 
 
280x280x1
 
Maandag 28 maart
 
Historisch Café ‘Haarlem spoorstad’
 
Lees meer
 
 

 
280x280x2
 
Zondag 3 april
 
Lezing over Godfried Bomans
 
Lees meer
 
 
 
 
 
280x280x1
 
Woensdag 6 april
 
Excursie beelden van den Eijnde
 
Lees meer

 
 

 
280x280x2
 
Vrijdag 15 april
 
Start Coornhert500-programma
 
Bekijk het volledige programma
 (meer dan twintig evenementen!)
 
 
 
 
 
280x280x1
 
Maandag 2 mei
 
Lezing 'rondom 1572'
 
Burgermeester Jos Wienen houdt een lezing bij de Sociëteit Vereeniging met als onderwerp 'rondom 1572'. In het kader van de geboorte van Nederland, het Coornhertjaar en de tentoonstellingen over het beleg bij verschillende Haarlemse musea. Aanmelden is nog niet mogelijk. 

 
 

 
280x280x2
 
Zaterdag 21 mei
 
Huis 'Ter Kleef'
 
Onder voorbehoud

Nog geen informatie beschikbaar. 
 
 
 
 
280x280x1
 
Zaterdag 28 mei
 
Wandeling Remisewijk
 
Lees meer

 
 

 
280x280x2
 
Zaterdag 4 juni
 
Luilakwandeling in Elswout
 
Nog geen informatie beschikbaar.

 
 
 
 
280x210
 
Wat is er de komende tijd te doen rondom Haarlem?
 
 
 
Kijk in de agenda op de Haerlem website voor de meest actuele informatie.
 
Naar de agenda
 
 
Nieuwe toekomst zeldzaam Joods Gemeentegebouw
 
580x300
 
Mei vorig jaar vroeg de gemeente Haarlem aan Stadsherstel om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar Joods erfgoed gelegen aan de Lange Wijngaardsteeg 14 in Haarlem. Het college heeft ingestemd met dit plan en zal binnenkort het pand verkopen aan Stadsherstel Amsterdam. Wethouder Jur Botter: ”Stadsherstel is een goede partner. Zij hebben veel ervaring met restauratie en herbestemming. Vanuit de rijksoverheid hebben zij niet voor niets een status van Professionele Organisatie voor Monumenten Behoud gekregen. Ik heb dan ook veel vertrouwen in hun deskundigheid op het gebied van monumentaal vastgoed en om het voormalig Joods Gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat een nieuwe toekomst te geven.”
 
Lees verder bij Stadsherstel
 
320x410
 
 
Sporen van Joods leven in Haarlem
 
We herdenken elk jaar begin mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Toch weten maar weinig Haarlemmers iets af van de geschiedenis van de Joodse inwoners van Haarlem.
 
 
Lees meer
 
 
Uit de Haerlemse boekenmolen
 
 
 
 
J.B. van Loghem, architect van een optimistische generatie
 
580x300
Tuinwijk Zuid, Haarlem – architect J.B. van Loghem (foto: Hans Peter Föllmi)
 
Binnenkort is het honderd jaar geleden dat de architect Ir J.B. van Loghem Tuinwijk Zuid in Haarlem bouwde. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt zijn monografie: J.B. van Loghem, architect van een optimistische generatie. Dit standaardwerk is gebaseerd op het proefschrift van Rudolphine Eggink uit 1998 en volledig bijgewerkt tot de huidige dag, inclusief nieuwe inzichten, ontdekkingen en uitgebreid met nieuwe foto’s. Het boek wordt ingeleid door burgemeester Jos Wienen en verschijnt 22 mei 2022, met de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het ABC Architectuur Centrum in Haarlem.

Het betreft een gebonden boek, 400 pagina’s met veel foto’s van de huidige situatie in kleur van de Haarlemse fotograaf Hans Peter Föllmi en vormgegeven door de Haarlemse grafisch ontwerper Anton Vos. Het wordt in eigen beheer uitgegeven door de stichting Erfgoed J.B. van Loghem, met technische begeleiding van Kantoor Verschoor Boekmakers. Voor een goede indruk van het werk en meer informatie kunt u terecht op de website van de uitgever
 
Lees meer
 
 
SGVH over stadspoorten
 
580x300
De Raakstorens en de Janspoort
 
In het Haerlem Nieuws van januari/februari 2022 had Martin Scheringa al aangegeven dat de SGVH zich niet alleen richt op gevelstenen, maar op alle soorten van geveltekens. Denk maar aan gevelreclames, gevelornamenten, geveldecoraties enzovoorts. Dat enzovoorts maakt het terrein erg breed en dat wil hij graag illustreren met een voorbeeld.

Om dat in het echt te zien moet je zijn in de Jansstraat, de Kruisstraat en de Raaks. Zomaar drie plekken in de stad waaraan je misschien niets vermoedend snel aan voorbij bent loopt of fietst. Onterecht, neem er de tijd voor en bekijk het rustig. Het zijn unieke historische plekken waar je iets kunt zien en ook nog lezen. Daarna weet je precies wat hier in het verleden is gebeurd en/of heeft gestaan. Let wel: in plaats van naar boven te kijken om de gevel af te speuren moet je nu juist naar de grond kijken.  
 
Lees meer
 
 
Nieuws van de Jonge Muggen
 
580x300
 
De winnende schoolklassen van de Haarlemse Tekenwedstrijd (het ontwerpen van een Wapen van Haarlem) krijgen op donderdag 31 maart in het stadhuis hun prijs uitgereikt. Hieraan gekoppeld is een bezoek aan De Hoofdwacht, waar de Jonge Muggen als “bewoner van De Hoofdwacht” over de geschiedenis van ons clubhuis vertellen.
Vrijdag 1 april staat een aantal Jonge Muggen op de locatie Het Verhalenhuis in Haarlem-Noord, in het kader van de Dag van het Cultuuronderwijs 2022. Er is een fietsroute uitgezet langs verschillende cultuurinstellingen, speciaal voor schoolbesturen, directeuren, leerkrachten en kunstvakdocenten in het primair en voortgezet onderwijs in Haarlem en omstreken. Wij brengen voor hen onze programma’s onder hun aandacht. Ook krijgen de geïnteresseerden deze flyer, zodat elke school ons programma weet te vinden.
Hopelijk is dit de start van nog meer schoolbezoeken aan De Hoofdwacht, en van themawandelingen in de binnenstad.
 
De flyer
 
 
280x210
 
Op zoek naar het leven en werk van Roelf Gerbrands (1891-1954)
 
 
 
De vergeten kunstenaar

In december 2020 is er een onderzoek naar het leven en werk van Roelf Gerbrands gestart om deze veelzijdige kunstenaar de plek binnen de Haarlemse cultuurwereld te geven die hij verdient.
Gerbrands was edelsmid, etser, glasschilder, grafisch ontwerper, lithograaf, schilder, tekenaar, wandschilder en textiel kunstenaar.
Zijn oeuvre omvat batik, olieverf, waterverf, bloemstillevens en landschappen. Deze veelzijdige kunstenaar kwam in 1921 via Amsterdam naar Haarlem en werd in 1921 lid van Kunst Zij Ons Doel, kortweg aangeduid als KZOD, een van de oudste beroepsverenigingen van beeldend kunstenaars in Nederland. Gerbrands heeft onder andere de acht glas in lood ramen voor de remonstrantse kerk ontworpen en de Haarlemse Stedenmaagd (1939) voor de uitbreiding van het stadhuis van Haarlem (zie foto).
We zijn op zoek naar informatie over het leven en werk van Gerbrands. Weet u bijvoorbeeld waar bijgaand portret van Joke Hoog zich bevindt?

Mail of bel naar Gerard Moolenaars gwmoolenaars@kpnmail.nl 06-53148561. 
 
 
 
De Kloosterkeuken van het Rosenstock-Huessy Huis
 
580x300
Binnenplaats met kapel (rechts) en drukkerij (Overzijde) vanuit Hagestraat 12 (2021). Foto ter ere van steenlegging drukkerij, de catering werd verzorgd door de Kloosterkeuken.
 
Het markante Rosenstock-Huessy Huis ligt in een van de oudste stukjes van Haarlem tussen de Hagestraat en Antoniestraat. Het complex bestaat uit een verzameling gebouwen met een rijke geschiedenis in de zorg voor kwetsbaren in de samenleving. Ooit in gebruik als gasthuis voor armen en reizigers, biedt het Huis inmiddels onder andere onderdak aan opleidingsrestaurant de Kloosterkeuken. Ook is het nog steeds startpunt voor pelgrims op weg naar Santiago, te voet én te fiets.
 
Lees het artikel van Stadsherstel
 
 
Team Erfgoed gemeente Haarlem stelt zich voor
 
580x300
 
De Historische Vereniging Haerlem heeft het Team Erfgoed van de gemeente Haarlem gevraagd, ons te informeren over interessante erfgoedzaken die zij tijdens hun werk bij de gemeente tegenkomen. Dat doen zij graag. Net als de vereniging Haerlem is hun doel het erfgoed van Haarlem te koesteren. Veel mensen denken dat de stad al eeuwen hetzelfde is: mooi, oud en fijn om te winkelen en te wonen. Maar dat een team erfgoedprofessionals zich daar dagelijks voor inzet weet niet iedereen. Daarom willen zij zichzelf graag voorstellen.
 
Lees verder
 
320x410
 
 
Haerlem website vernieuwd!
 
Half maart is de Haerlem website vernieuwd.
De vormgeving, de indeling en de onderliggende techniek is aangepast naar de nieuwste eisen.
Naast de oude vertrouwde rubrieken is er veel nieuwe informatie te vinden. Een greep: kaarten (waaronder een topotijdreis), beeldbank, wandelingen, fietsroutes, archeologie, publicaties, ruim 50 fotoalbums en bijna 100 video’s
 
Naar de nieuwe website
 
 
Ontdekt
 
580x300
 
In mijn vorige column vertelde ik over het boek ‘De nationale bloemententoonstelling – Haarlem 1910 – in woord en beeld’, dat door Piet Hageman in Schalkwijk op straat gevonden werd en nu deel uitmaakt van onze bibliotheek.
Het onderwerp liet mij echter later niet los, wat waarschijnlijk kwam door de naam voorin het boek, L.A. Vegelin van Claerbergen en dus ging ik – zonder enige ervaring - op zoek.
Ik begon vol goede moed en vond een Jonkvrouw Louisa Albertina Vegelin van Claerbergen, die in 1841 geboren werd in Haskerland, in 1863 trouwde met Sible Giliam Wiersma, toen 25 jaar oud, en met wie ze (uiteindelijk?) in Ermelo ging wonen, waar hij in 1894 overleed.
In 1897 hertrouwt ze in Amsterdam met Augustinus Anthonius Sprenger, dan 58 jaar oud, voormalig gymnastiekmeester en eigenaar van zwembaden.
Ik vond vermeldingen m.b.t. het Zuider Buiten Spaarne, het Noorder Buiten Spaarne en over een zwemschool aan de Houtvaart. In een advertentie in het Haarlems Dagblad van 15 mei 1889 worden de abonnementsprijzen genoemd: f 8,-- voor een ongeoefende, f 6,-- voor een geoefende.
Het echtpaar woonde aan de Gasthuissingel 16.
En toen dook er een andere Louise Albertina op, een die al in 1884, maar ook in 1897 vermeld staat op het adres Kleine Houtweg 35 (soms 37). Van haar heb ik geen verdere informatie gevonden, maar gezien het feit dat de eerstgenoemde Louisa hoogstwaarschijnlijk in haar gehuwde staat niet haar meisjesnaam voorin een boek zou schrijven, neem ik aan dat de tweede de eigenares was van het genoemde boek!
Speurtocht voor nu ten einde, maar mocht iemand meer weten over de Louisa’s, dan houd ik mij aanbevolen.

Machteld Tilanus, bibliothecaris
 
 
In memoriam Lia van Velzen
 
 
In memoriam Lia van Velzen
 
Misschien heeft u het al in de krant gelezen. Na een periode van ups en downs is Lia van Velzen verleden week dinsdag 15 maart overleden.

Ze was sinds 2012 een enthousiaste gastvrouw. Met veel belangstelling werden de bezoekers van De Hoofdwacht te woord gestaan. Daarnaast altijd bereid om naast de ingeroosterde dagen extra in te vallen als dat werd gevraagd. Vorig jaar is ze in november nog gastvrouw geweest. Dat was helaas haar laatste deelname. We zijn dankbaar voor haar inzet in de afgelopen jaren en zullen haar zeker gaan missen binnen onze groep.

We wensen haar man heel veel sterkte.

Piet Bonfrer
 
 
 
 
580x300
 
ICT-beheerder gezocht
De Historische Vereniging Haerlem zoekt een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Heb je belangstelling in een verdieping in het ICT-vak en ben je geïnteresseerd in de historie van Haarlem, laat je dan niet afschrikken door de omgeving.

Boudewijn van Os is gaarne bereid je alle ins en outs bij te brengen. Hij heeft een lange carrière achter de rug waarin hij als senior manager menig ICT-professional heeft gecoacht, in zowel vakkennis als in aanvullende vaardigheden die een carrièregroei kunnen vergemakkelijken. Zie je inzet als ICT-beheerder als een uitgelezen kans om je in je vrije tijd te bekwamen in uiteenlopende ICT-kennisgebieden. Eenmaal ingewerkt zal het beheer hooguit enkele uren per maand aan inspanning kosten. Het kwam wel eens voor dat Boudewijn een jaar lang niet naar het geografisch informatiesysteem heeft omgekeken, terwijl het verder zonder problemen functioneerde.

Beheeromgeving
Je maakt kennis met de wereld van web-technieken zoals programmeren in HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL en het gebruik van geografische informatiesystemen als OpenLayers met kaartinformatie van het Nederlandse Kadaster.

Voor de website van de vereniging maakt de vereniging gebruik van het Content Management Systeem Joomla! dat wordt gehost op de servers van Strato. Voor verenigingsadministratie, webinars en online vergaderen maakt de vereniging gebruik van Microsoft SharePoint en Teams.

Interesse?
Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar administratie@haerlem.nl of bel Boudewijn van Os op zijn mobiele telefoon: 06 54733027. Boudewijn verheugt zich op je belangstelling.  
 
 
 
125x84
 
Haerlem Nieuws is een twee-maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
 
Contact
 

Algemeen
 
Redactie
 
De website
 
Ledenadministratie
 
Afmelden Nieuws
 
Lid worden
 
Historische Vereniging Haerlem

Postbus 1105, 2001 BC Haarlem
De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422
 
 
48x48x1 48x48x2 48x48x3 48x48x3