HAERLEM NIEUWS
 
januari / februari 2023
 
Historische Vereniging Haerlem
voor een online versie: klik hier
 
 
 
280x411
 
Uit De Hoofdwacht
 
 
 
Januari 2023

Allereerst de beste wensen voor een mooi en gezond 2023!

Op 6 januari hebben we onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst gelukkig weer ‘live’ kunnen houden. Weliswaar niet in De Hoofdwacht, vanwege de schilders, maar bij onze overburen, het Archeologisch Museum. Het was een geanimeerde en gezellige bijeenkomst, waarbij het elkaar weer ontmoeten centraal stond. Ook hebben we even teruggeblikt en vooruitgekeken naar de activiteiten in 2023. 

 
Lees het gehele artikel
 
 
De redactie wenst u een gezond en voorspoedig
 
2023
 
 
Activiteiten in de komende periode

 
 
Spotbeeld van de geschiedenis
 
 
Lezing door Henk Slechte (26 januari)
 
580x300
 
Zodra de boekdrukkunst was uitgevonden en afbeeldingen konden worden verspreid zijn er spotprenten gemaakt. Tekenaars hadden vaak niet de volle vrijheid de spot te drijven met wat en wie ze wilden. Henk Slechte doet als historicus wat hij wel kan doen: vertellen en laten zien hoe de geschiedenis werd bespot. Henk Slechte is historicus en verdiept zich al zijn hele leven in de spotprent.

Hij is onderzoeker, bibliothecaris en museumdirecteur geweest. Henk Slechte is vaste medewerker van het Geschiedenis Magazine en De Boekenwereld en schrijver van boeken over de geschiedenis van de Windhandel van 1720, de sociale geschiedenis van Schiedam rond 1900, en de geschiedenis van Deventer. 

donderdag 26 januari 2023
20:00-22:00 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50
Entree niet-leden: € 12,50
Deelname maaltijd: € 17,50 
 
Aanmelden via de Sociëteit Vereeniging
 
 
Historisch Café ‘Mari Andriessen’
 
 
Noord-Hollands Archief (30 januari)
 
580x300
 
Het Historisch Café van maandagavond 30 januari heeft ‘Mari Andriessen’ als thema. In Verwey Museum Haarlem is op dit moment de tentoonstelling ‘Dicht bij Mari Andriessen’ te zien, met tekeningen, ontwerpschetsen en beelden uit particuliere collecties van deze Haarlemse beeldhouwer die leefde van 1897 tot 1979. Kleindochter Antoinette Andriessen vertelt over haar grootvader en over de tentoonstelling. Musicus Ed Spanjaard gaat in op zijn vriendschap met Mari Andriessen. De muziek wordt verzorgd door Poelie Andriessen (eveneens een kleindochter van Mari), Katrien Witteman (een nicht van Mari) en Ed Spanjaard en omvat onder meer de compositie ‘Pastorale’ voor fluit, viool en piano van de hand van Hendrik Andriessen (een broer van Mari). Joost Mulder neemt de gesproken column voor zijn rekening.

De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelding is verplicht en kan via het Noord-Hollands Archief.

Locatie Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem 
 
Aanmelden
 
 
Cadeau van St. Joseph aan St. Francisca
 
580x300
 
"Onze Lieve heer op Solder in Haarlem" had dit kunnen heten. Ware het niet dat hier geen sprake is van een schuilkerk, maar van een kapel die in 1927 met veel publiciteit en ceremonieel op de zolder van Koudenhorn nr. 34 in gebruik werd genomen. Hierover, en over wat zich daarvoor afspeelde in dit gebouw, is door Ton Apon onderzoek gedaan en een uitgebreide beschrijving gemaakt". 
 
Lees verder
 
 
580x300
 
Een nieuwe lente, een nieuw begin…?
 
 
Het is nog wel winter, maar de gemiddelde dagtemperatuur ligt al een stuk hoger dan ik me kan herinneren van vroeger. In mijn leven – ik ben van 1949 - is de temperatuur in de lente al meer dan anderhalve graad gestegen:
 
320x410
 
De gemiddelde wintertemperatuur is ook heel sterk gestegen. Sinds de jaren tachtig is het klimaat opgewarmd van 2,4 naar 3,9 graden, een stijging van anderhalve graad. Terwijl ik dit schrijf, om zes uur ’s avonds, is de buitentemperatuur 10 graden Celsius. Waar gaat dat heen? Tijd om de namen en de volgorde van de seizoenen te wijzigen? Midden in de zomer vielen de bladeren, het leek wel herfst. Nu fluiten de merels, de natuur lijkt van slag. Na de herfst de lente?
En ook spreekwoorden en gezegden zijn aan wijziging toe. Eén zwaluw maakt nog geen lente. In februari leggen alle vogels een ei. Januari roert zijn staart en maart doet wij hij wil. Laten we het niet zover laten komen!

Peter van Wingerden 
 
 
Uithangbord M.P. van Schie
 
580x300
 
'Het is een handkar, zoals die werd gebruikt door de melkventers rond 1900. Nu dacht ik dat het daar al ruim 110 jaar aan de gevel zou hangen, maar dat is, gelet op de onderstaande link naar de foto's uit 1953, niet het geval. Misschien had Van Schie het op de zolder staan. Hoe het ook zij, ik wil u graag wijzen op dit mooie museum-waardige bord’.

De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) kreeg onlangs dit briefje, waarin wordt verwezen naar het uithangbord aan de gevel van de Nassaustraat 24 van de voormalige melkhandel M.P. van Schie.

Lees meer over dit uithangbord in de SGVH Nieuwsbrief. 

 
 
Dokterswoning Zandvoort
 
580x300
 
Kerkstraat 38, Zandvoort
De statige hoekwoning uit 1845 aan de eeuwenoude Kerkstraat werd gebouwd voor een (kuur)badarts die mensen van adel behandelde in dit dorp aan zee. Daarna was het jarenlang een hotel-restaurant-pension. In 1918 kocht de overgrootmoeder van Hans Vader (de man die het huis uiteindelijk aan Stadsherstel wilde schenken) het pand.

Lees deel 1 bij Stadsherstel 
Lees deel 2 bij Stadsherstel 
 
 
 
Verhalenfestival in De Hoofdwacht
 
580x300
 
Op zondag 27 november was het druk in Haarlem: Stichting Erfgoed Haarlem, organisator van Het Verhalenfestival, opende in verschillende cultuurinstellingen de deuren: overal werden op allerlei manieren verhalen over Haarlem verteld, voor volwassenen èn voor kinderen.

De Hoofdwacht bleef niet achter. Op alle verdiepingen, te beginnen in de kelder, konden de bezoekers het verhaal “Ridder Koen en de Haarlemse Muggen” volgen.

De poetsvrouwen in de kelder begonnen over de Damiaatjes, en hun last van de muggen. De vrienden van ridder Koen willen wel meehelpen met mooie nieuwe opdrachten die de burgemeesters in petto hadden. De burgemeesters willen graag dat Ridder Koen de muggencrisis gaat oplossen. Ridder Koen probeert gelijk een aantal dingen uit om de muggen te verjagen, maar als zelfs de rondslingerende stinkende kous van ridder Koen in de Coornhertzaal niet helpt, gaat hij even slapen. De moekes op zolder bieden uitkomst: Zij vertellen hoe het verhaal verder ging en hoe Ridder Koen de Haarlemse muggen heeft getemd met een lantaarn in de Bavo.

Dit historisch-onverantwoorde sprookje kreeg grote bijval: zelfs volwassenen tuurden na afloop naar de toren van de Bavo om de lantaarn te ontdekken. Het begeleidend album, met het hele verhaal, vond gretig aftrek en kan ook nu nog voor € 2,50 besteld worden bij bijtantedoor@gmail.com

Heeft u het gemist? Er komt binnenkort een reprise speciaal voor leden (en hun kinderen, klein- en buurkinderen) van de Vereniging Haerlem.
Zie het komende Haerlem Nieuws.

Werkgroep De Jonge Muggen  

 
 
 
Komende en gaande man
 
580x300
 
Sinds de Algemene Ledenvergadering van juni 2022 is Patrick Vlegels, afdelingshoofd Archief- en Collectiebeheer bij het Noord-Hollands Archief, toegetreden tot het bestuur van de Historische Vereniging Haerlem.
Tijdens diezelfde vergadering werd Lieuwe Zoodsma, oud-directeur van het Noord-Hollands Archief en tevens jarenlang bestuurslid/adviseur van de vereniging, benoemd tot lid van verdienste.
Willeke de Groot is hem opgevolgd als directeur NHA en zal ook adviseur zijn voor het bestuur. Aan Patrick de schone taak om zijn kennis en ervaring over Haarlem in te zetten voor de verhalen uit de Spaarnestad. Een gesprek over de vereniging en uiteraard ook over de Haarlemse archieven en collecties.
 
Lees meer
 
 
Rosenstock-Huessy Huis, de drukkerij
 
580x300
Foto: Stadsherstel
 
De weesjongens leerden hier het drukkersvak.
Het markante Rosenstock-Huessy Huis ligt in de historische Burgwalbuurt en strekt zich uit tussen Hagestraat en Antoniestraat. Het complex bestaat uit een verzameling gebouwen met een rijke geschiedenis. Aan de Antoniestraat was de katholieke drukkerij gevestigd waar de weesjongens hun dagen doorbrachten. In de Tweede Wereldoorlog werd hier illegaal drukwerk gemaakt, wat leidde tot de arrestatie en de fusillade van de toenmalig directeur Habraken. Na de oorlog zette zijn zoon het werk voort. Nu zijn er zes woningen en een bedrijfsruimte. Lees verder bij Stadsherstel 
 
 
Uit de Haerlemse boekenmolen
 
 
 
280x280x1
 
Marianne Overbeeke

 
Mons Aurea
Woelige jaren op een Haarlemse Huishoudschool
 
€ 17,50

Loom strekt ze zich uit over de Garenkokersvaart, de voormalige huishoud- en industrieschool Mons Aurea. Een monument uit de Wederopbouwperiode met een parmantig torentje en een luchtbrug over het water.

Mons Aurea opent haar deuren in 1960, toen het Haarlems Dagblad nog een avondkrant was. In de woelige jaren zestig verdwijnt eerst de pastoor uit beeld, vrouwen maken een opmars in de directiekamer en al snel maken de kooklokalen plaats voor droogkappen en haarföhns. Na het vertrek van de allerlaatste leerling, is het gebouw met zorg en aandacht verbouwd tot woningen en appartementen.

ISBN 9789491936388

 

 
280x280x2
 
Chris en Jurriaan Hoefsmit

 
Raarlem
 € 12,50

Fotografen en vader en zoon Chris en Jurriaan Hoefsmit houden van Haarlem.
Ze wandelen en fietsen door de stad en leggen vast wat ze zien. De rare of grappige foto's die zij tijdens hun wandelingen door Haarlem maakten, verzamelden ze in het (koffietafel)boek Raarlem.

Het boekje is te koop voor €12,50 bij diverse boekhandels in Haarlem en omgeving.
Uitgever:DVH
ISBN 2004000007760 

 
 
 
 
280x310
 
64x64x1
 
Haerlem op FaceBook
 
 
 
Een tip van de redactie;
Wist u dat wij als Historische Vereniging Haerlem ook op Facebook publiceren?
Probeer vooral eens de link die altijd onderaan de Haerlem Nieuws staat.
Op onze FaceBook pagina vindt u actuele wetens­waar­dig­heden, verhalen, foto's en video's.
En het mooie is; u hoeft geen lid van FaceBook te zijn om deze informatie tot u te nemen!

 
Naar FaceBook
 
 
125x84
 
Haerlem Nieuws is een twee-maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
 
Contact
 

Algemeen
 
Redactie
 
De website
 
Ledenadministratie
 
Afmelden Nieuws
 
Lid worden
 
Historische Vereniging Haerlem

Postbus 1105, 2001 BC Haarlem
De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422
 
 
48x48x1 48x48x2 48x48x3 48x48x3