HAERLEM NIEUWS
 
september / oktober 2023
 
Historische Vereniging Haerlem
voor een online versie: klik hier
 
 
 
280x411
 
 
Uit De Hoofdwacht
 
 
 
September / Oktober 2023

De over het algemeen mooie zomer is alweer voorbij en de meteorologische herfst is begonnen. Hopelijk heeft iedereen een fijne vakantie gehad en zijn alle batterijen weer opgeladen! Langzamerhand beginnen alle activiteiten in de stad weer op te starten en zo ook bij onze Vereniging. Onze gastvrouwen en -heren hebben tijdens de zomer ons gebouw opengehouden en hopelijk hebben veel leden de gelegenheid gehad onze tentoonstelling over de Haarlemse gemeente-architecten te bezoeken. Zo niet, dan kan dit nog tot 15 oktober.

 
Lees verder
 
 
Agenda
 
 
Activiteiten in de komende periode
 
 
 
180x180x1
 
 
nu te zien
 
 
 
Expositie Haarlemse gemeente-architecten

 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
9 & 10 september
 
 
 
Open monumentendag

 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
9 & 10 september
 
 
 
Het Korenlint tijdens de monumentendagen

 
Lees meer
 
 
 
 
180x180x1
 
 
15 september
 
 
 
Thema-avond Haarlems Beleg

 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
9 oktober
 
 
 
Historisch Café ‘Schoten’ (let op, nieuwe datum!)
 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
30 september
 
 
 
Wandeling langs panden Stadsherstel

 
Lees meer
 
 
 
 
180x180x1
 
 
3 oktober
 
 
 
De Trekvaart Haarlem-Leiden
 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
8 oktober
 
 
 
Stoomtram Haarlem-Velsen-Alkmaar
 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
21 oktober
 
 
 
Voor kinderen (4 tot 12) Museumnacht Kids
 
Lees meer
 
 
 
 
180x180x1
 
 
28 oktober
 
 
 
Lezing Stadsherstel

 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
29 oktober
 
 
 
Rondje om de kerk

 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
4-12 november
 
 
 
Kunstlijn 2023 in De Hoofdwacht Haarlem
 
Lees meer
 
 
 
Kunstlijn 2023 in De Hoofdwacht
 
580x300
 
De eerste twee weekenden van november zal Haarlem weer het toneel zijn van de allergrootse kunstmanifestatie van het jaar: de Kunstlijn.
De stad verandert dan in een grote cultuurtempel waarin beeldende kunst centraal staat. Bezoekers krijgen de gelegenheid een kijkje te nemen in het atelier van kunstenaars. Daarnaast zijn er verrassende presentaties in galeries, musea, kerken, winkels en meer! Al sinds 1985 stimuleert Kunstlijn Haarlem jaarlijks de verkoop van kunstobjecten. Wie alvast een vooruitblik wil hebben op hetgeen er te zien zal zijn: bezoek de website https://www.kunstlijnhaarlem.nl
Dit jaar is het thema “Liefde”. Dat belooft wat!

Noteer de data vast in uw agenda: 4, 5, 11 en 12 november aanstaande!

Ook in De Hoofdwacht zullen verschillende kunstenaars gedurende twee weekenden hun werk laten zien. Dit jaar zijn dat Veerle Blaauw (ruimtelijke objecten), Christel Bouwmeester (tekeningen), Jasmijn Tolk (fotografie), José van Waarde (schilderijen) en Rosita van Wingerden-Haarsma (sieraden). Wie kunnen er beter weergeven wat de essentie is van hun werk dan de kunstenaars zelf: 
 
 
 
280x310
 
Kunstlijn Haarlem
 

Veerle Blaauw:
 
 
 
“Ik onderzoek graag structuren en bijbehorende tussenruimte. Wanneer is een structuur houvast, wanneer begint het te knellen. Wat speelt er zich af in de tussenruimte. Ik zie overal om me heen structuren. Op straat, in de natuur, in materialen. Overal zijn interessante vormen te vinden. Ik gebruik graag ijzerdraad, gaas, gevonden materiaal, en combineer dat met zachte materialen zoals stof en papier. De lijnen van ijzerdraad en gaas vormen als het ware tekeningen in de ruimte. Mijn werk ontstaat vaak intuïtief. Een thema kan het uitgangspunt zijn voor een object, maar ook het materiaal. Alles is onderzoek. Gaandeweg ontstaat een vorm en komt een onderliggende betekenis tevoorschijn.”
 
Meer over Veerle
 
 
280x310
 
Kunstlijn Haarlem
 

Christel Bouwmeester-Wassenaar:
 
 
 
“Ik teken voornamelijk stadsgezichten en slaat daarin bruggen tussen heden, verleden en fictie. De perceptie van de geest met betrekking tot waarneming en beleving is een gegeven dat ik graag onderzoek; conceptueel en veelal in serie. In mijn liefde voor de stad heb ik me voor deze tentoonstelling gewillig laten (ver)leiden door iconische bouwwerken uit de 16de eeuw.”
 
Meer over Christel
 
 
280x310
 
Kunstlijn Haarlem
 

Jasmijn Tolk:
 
 
 
“Mijn liefde voor licht en de oude meesters komen samen in mijn serie ‘Stillevens met objecten uit de 17e eeuw’. Twee jaar geleden kreeg ik een oude Tazza in mijn handen om te fotograferen voor de catalogus van de TEFAF. Dezelfde Tazza die Willem Claesz Heda in het jaar 1635 gebruikte voor een schilderij dat nu in het Rijksmuseum hangt (Still life with a Gilt Cup). Zo was het idee voor de stillevens geboren. Ik kon in contact komen met meerdere antiquairs, en met hun 17e eeuwse antiquiteiten deze bijzondere serie stillevens maken. Precies zoals de oude meesters dat 400 jaar geleden deden, allemaal vanuit 1 lichtbron.”
 
Meer over Jasmijn
 
 
280x310
 
Kunstlijn Haarlem
 

José van Waarde:
 
 
 
“Het landschap is mijn inspiratiebron. Het landschap uit mijn herinneringen of waar ik zou willen vertoeven. De schilderijen komen uit mijn verbeelding en komen letterlijk uit de verf tevoorschijn. Pas als het schilderij klaar is, wist ik wat ik wilde. Mijn motto is: blijven waar je bent en toch vertrekken. Ik werk met acrylverf op doek in zowel groot als klein formaat. Het werk is gelaagd, maar daarnaast wil ik de transparantie bewaren. Dit jaar laat ik ook werk zien dat ik op afvalhout heb geschilderd.”
 
Meer over José
 
 
280x310
 
Kunstlijn Haarlem
 

Rosita van Wingerden-Haarsma:
 
 
 
“Ik ben in mijn werk steeds weer op zoek naar nieuwe vormen en mogelijkheden. Kenmerkend zijn de eigenzinnige schakelvormen in mijn colliers en armbanden. Speelsheid en humor zie je terug in mijn werk. Unieke sieraden te maken die ook goed draagbaar zijn is en blijft het uitgangspunt. Een sieraad dat wordt gedragen, wordt daardoor immers alleen maar mooier en is een aanvulling op de persoonlijkheid van de drager. Naast goud, zilver en edelstenen verwerk ik in mijn sieraden ook kunststoffen, porselein en natuurlijke materialen. “
 
Meer over Rosita
 
 
Huis ter Kleef
 
580x300
 
Kleverlaan 9
Voor kaatsen, een vroege vorm van tennis, bouwde de adel overdekte banen. Deze 16e-eeuwse kaatsbaan was eigendom van de familie van Brederode (de Hollandse adel). En hier heeft de zoon van de hertog van Alva tijdens het Haarlems beleg soldaten opgesloten. Lees verder bij Stadsherstel
 
Lees verder bij stadsherstel
 
 
Zadelmaker, militair, circusartiest, mijnwerker, tramconducteur
 
580x300
 
In vogelvlucht de carrière van Eduard Hilterman.
Drie glas-in-loodramen; een boven de voordeur, twee bovenin de raamkozijnen, zeer passend bij het historische karakter van de gracht, verwijzend naar het daar vroeger gevestigde bedrijf. Op 10-jarige leeftijd in de leer gegaan bij een zadelmaker aan de Lievevrouwengracht en na jarenlange omzwervingen aangeland op de Bakenessergracht, waar het bedrijf drie generaties zou voortbestaan. Gesteund door de boeiende beschrijving van dit huis door Ton Apon, zult u hier als voorbijganger voortaan vast wat langer staan mijmeren".
 
Lees verder
 
 
Haarlemse bruggen verschieten van kleur
 
580x300
 
De komende jaren zullen de Haarlemse bruggen van kleur verschieten.
De ene na de andere historische brug zal in het kader van een gemeentelijk erfgoedproject zijn oorspronkelijke kleuren terugkrijgen, dat wil zeggen de kleuren die de brug had na de bouw en zoals ze bedoeld waren door de architect.
Intussen is het eerste resultaat zichtbaar: bij de vernieuwing van de Schalkwijkerbrug (1926-1927) over de Lange Herenvest bij het Spaarne zijn de twee herstelde balustrades gespoten in hun originele lichtgrijze kleur.
De eerste balustrade is intussen weer op zijn plek gezet.
 
Lees verder
 
 
Leuke activiteiten voor de jeugd
 
schietbaan
(Rondje om de kerk achter de vissersvrouw aan)
 
Op zaterdag 21 oktober vindt opnieuw de bijzondere Museumnacht Kids plaats. Ook De Hoofdwacht doet mee; van 17.00 tot 21.00 uur kunnen kinderen tot circa 10 jaar (en hun ouders!) het spannende verhaal van Ridder Koen meebeleven. Op alle verdiepingen van De Hoofdwacht krijgen zij alles te horen van het Geheim van de Muggen… Na afloop kunnen zij een prachtig album voor € 2,50 mee naar huis nemen om het hele verhaal nog eens rustig na te lezen. Aanmelden via de website van Museumnacht Kids.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Op zondag 29 oktober is het mogelijk een gezinswandeling Rondje om de kerk mee te lopen.
Een middeleeuwse wandeling van ongeveer 1 uur in hartje Haarlem voor kinderen vanaf 4 jaar met hun (groot)ouders in kleine groepjes (maximaal 15 personen).
Je ontmoet de bierbrouwersvrouw, de stovenzetster, de ridder en de Zandvoortse visvrouw en zij vertellen over hun leven in de middeleeuwen. Startpunt is De Hoofdwacht om 13.00 uur en ook om 14.00 uur. Aanmelden via dit formulier

Het duurt nog even, maar op 9 en 10 december, tijdens de kerstmarkt, doen de Jonge Muggen mee met Het Straatje van Emma: in prachtig kostuums wordt in het centrum van Haarlem een heel bijzondere voorstelling gegeven. Meer nieuws volgt.

Tot ziens!
Werkgroep Jonge Muggen 
 
 
320x410
 
 
Vocht in monumenten
 


Een beruchte fout die eigenaren soms maken, is latex muurverf op de muren smeren. Verduurzamen van een monument, dat doe je met zorg. Vrijwel iedere monumenteneigenaar is zich inmiddels bewust van bepaalde risico’s, zoals vochtproblemen die het gevolg kunnen zijn van onjuist uitgevoerde isolatiemaatregelen. Deze bouwfysische risico’s worden steeds beter ondervangen. Lees verder in de nieuwsbrief van monumenten.nl Inschrijven voor de monumenten nieuwsbrief kan via deze link.  Of ga direct naar de site monumenten.nl
 


 
 
280x210
 
In 2026 worden we 125
 
 
 
We zijn nog niet JARIG, maar wel in 2026 en dan worden we 125!

Het lijkt heel ver weg, maar toch wordt er al gedacht over de activiteiten waarmee we dan dit heugelijke feit kunnen vieren en natuurlijk met zo veel mogelijk leden. Nu zijn het er zo’n 1475, maar hoe leuk zou het zijn als het er dan 2500 zouden zijn?

 
Lees meer
 
         
 
125x84
 
Haerlem Nieuws is een twee-maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
 
Contact
 

Algemeen
 
Redactie
 
De website
 
Ledenadministratie
 
Afmelden Nieuws
 
Lid worden
 
Historische Vereniging Haerlem

Postbus 1105, 2001 BC Haarlem
De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422
 
 
48x48x1 48x48x2 48x48x3 48x48x3