April 2019
 
 
 
Historische Vereniging Haerlem

Mail niet leesbaar? Klik hier

img
img
Gastvrouwen en gastheren voor De Hoofdwacht gezocht
Ontmoet de bezoekers van
De Hoofdwacht!
 
 
 

U gaat vast af en toe naar een museum, tentoonstelling of een ander evenementen. En hebt u er wel eens aan gedacht hoe het zou zijn om het een keer van een andere kant te bekijken? Welnu, dat kan heel goed bij uw eigen Historische Vereniging. Als trouw lid bezoekt u natuurlijk onze tentoonstellingen of lezingen en dan weet u dat u al aan de deur hartelijk welkom wordt geheten door één van uw medeleden. Wij zijn op zoek naar nieuwe gastvrouwen en –heren en dat biedt u de behalve een leuke tijdsbesteding een kans in onze keuken te kijken.
Wat u misschien niet precies weet, is dat onze Hoofdwacht niet alleen leden ontvangt maar sinds jaar en dag tijdens het seizoen in de weekeinden jaarlijks duizenden belangstellenden en toeristen uit binnen- en buitenland trekt. De kleine schaal van ons verenigingsgebouw brengt mee dat het eenvoudig is om contact te leggen met de bezoekers en informatie te geven over De Hoofdwacht, de tentoonstelling en de doelstellingen van de vereniging. U verkoopt artikelen uit onze winkel en u werft zoveel mogelijk nieuwe leden.
Indien u onze uitnodiging om mee te doen aanneemt, gaan wij u inroosteren om enkele middagen per seizoen samen met anderen De Hoofdwacht te bemensen. De Hoofdwacht is van eind april tot eind september op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur geopend. Verder zijn er incidentele openstellingen zoals tijdens de Open Monumentendagen, de Kunstlijn en de Kerstmarkt. Ook wordt u gevraagd af en toe reserve te zijn.

Interesse om mee te doen?
Neem contact op met coördinator Piet Bonfrer, te bereiken per e-mail of per telefoon (023 5258863)
Tentoonstelling ‘Houtvaart – inspiratie’
vrijdag 26 april t/m zondag 7 juli
img
 
 
 
Op vrijdag 26 april wordt in De Hoofdwacht de tentoonstelling “Houtvaart – inspiratie” geopend door wethouder Marie-Thérèse Meijs.
Het monumentale zwembad De Houtvaart was en is voor velen een bron van inspiratie. Dat willen wij in deze tentoonstelling laten zien.
De voorbereidingen zijn in volle gang. De tentoonstelling wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a. de Vrienden van de Houtvaart, de Historische Vereniging Haerlem, een fonds van bevriende zijde en het Ruijgrok-fonds.
Negen Haarlemse kunstenaars van diverse snit hebben gevolg gegeven aan de oproep zich door de Houtvaart te laten inspireren. Hun werken zullen een belangrijk onderdeel zijn van de tentoonstelling.
De tentoonstelling duurt van vrijdag 26 april tot zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17. De toegang is gratis.
img
Tentoonstelling ‘Beeldhouwer H.A. van den Eijnde herontdekt’ in ABC
 
 
 

Op de tentoonstelling zijn een aantal originele beeldjes, tekeningen, meubels en gipsmodellen te zien plus foto’s van zijn werk in Nederland, New York en Jakarta.

Te bezoeken in het ABC, Groot Heiligland 47 te Haarlem

Vanaf dinsdag 30 april t/m zondag 30 juni op di-za 12.00-17.00 uur
zo 13.00-17.00 uur.

Gesloten: 5 mei en 9 juni. 
img
Een hoogwerker was nodig om maar liefst 2 kubieke meter overtollig archief af te voeren.
De Hoofdwacht gereed voor het komende seizoen
Ons huis, zo mogen we de zetel van onze vereniging toch wel zien, is flink onderhanden genomen. Naast alle aandacht voor de inrichting van het onderhuis (dank voor al uw bijdragen voor het ‘kelderproject’) heeft de verdieping onder de dakspanten een stevige opknapbeurt ondergaan. We zouden het ’t zolderproject kunnen noemen. Niet alleen is de bibliotheek gesaneerd en op orde gebracht, wij berichtten u daar eerder over, maar ook verder is het kaf van het koren gescheiden. Twee kuub overtollig archief kon worden afgevoerd en daar moest groot materieel aan te pas komen, zoals de foto’s laten zien. We kunnen onze bezoekers vanaf de opening van het seizoen op 27 april 2019 met een goed gevoel een kijkje gunnen op onze zolder waar ze door schone ruiten kunnen kijken en een mooi gezicht op de dakconstructie hebben. Ons huis is op orde!
img
UITNODIGING
Activiteiten rondom de tentoonstelling Van den Eijnde
 
 
 
img
Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939)
Opgeven voor de hieronder genoemde activiteiten vanaf 15 april 2019, kan door een mail te sturen met uw telefoonnummer naar rj.pels2@quicknet.nl
Uw aanmelding wordt definitief door overboeking van de genoemde deelnemersbijdrage op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede met vermelding van de activiteit.

N.B: 23 mei heeft een ander opgave- en betaaladres.
Fietstochten op zaterdagmiddag 11 mei, 18 mei en 15 juni
img
 
 
 
Drie verschillende begeleide fietstochten langs beelden van Van den Eijnde. Kosten € 5,-, inclusief het routeboekje € 7,50. Aantal deelnemers: max. 15 per tocht. Bij overschrijding van dit aantal komen er extra fietsdagen.
1 mei: in samenwerking met Ons Bloemendaal. Start bij monument Park Kinheim, Iepenlaan 1, Bloemendaal, 14.00 uur. Deze tocht gaat hoofdzakelijk door Bloemendaal.
18 mei: start bij het Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede, 14.00 uur. Deze tocht voert langs zijn beelden in Heemstede en zuid Haarlem.
15 juni: start bij het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, er zijn die dag meerdere tochten. Deze tochten voeren langs de beelden in Haarlem.
Kijk voor de juiste tijden op de website van het ABC, de HVHB en Haerlem.
Het routeboekje is ook zonder deelname aan een fietstocht te koop á 5 euro bij het ABC, het Pomphuis en de Hoofdwacht.
Rondleiding Amrâthhotel (Scheepvaarthuis), Amsterdam vrijdag 10 mei
img
 
 
 
Het markante gebouw, sinds 1974 rijksmonument, is een bijzonder voorbeeld van de expressionistische Amsterdamse School. Van den Eijnde had de leiding over het beeldhouwatelier. Aanvang: 11.00 uur, verzamelen 10.55 uur voor de ingang, Prins Hendrikkade 108, Amsterdam. High tea 12.30 uur. Aantal deelnemers: geen maximum. Kosten: € 47,50 incl. high tea.
Presentatie restauratie en onderhoud van bouwbeeldhouwwerken
dinsdag 14 mei
Aga Rijnboutt, restaurateur en lid van de werkgroep Gebouw en omgeving van de Historische Vereniging Haerlem, gaat na welke keuzes er bij restauratie en onderhoud van beelden gemaakt kunnen worden.
Plaats: Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem.
Aanvang 20.00 uur, inloop en koffie 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 45.
Kosten voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden € 3,50.
Lezing ‘Van den Eijnde en de eindigheid van kunst’

woensdag 15 mei
Deze presentatie met veel beeldmateriaal wordt gehouden door Antoon Erftemeijer, curator moderne kunst Frans Hals Museum.Plaats: Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie vanaf 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 18.
Kosten voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden € 3,50.
img
Van den Eijnde agenda
Ook in de komende maanden zijn er nog evenementen rondom de beeldhouwer van de Eijnde. Meer informatie hierover krijgt in de mei-editie van Haerlem Nieuws, maar hierbij alvast de datums:
donderdag 23 mei Lezing ‘De betekenis van de Haarlemse beeldhouwer H.A. van den Eijnde’  (details en aanmeldingsformulier vindt u hier)
maandag 17 juni Beeldhouwer Menno Veenendaal biedt onze leden een workshop Portret Modelleren aan. (aanmelden kan alvast hier)
zaterdag 22 juni Bezoek aan Atelier Steen, Halfweg. De werkplaats van de beeldhouwers  van Borssum en Loerts

img
Oudere jaarboeken kunt u
 hier nog lezen
Presentatie Haerlem Jaarboek
Op dinsdag 28 mei wordt in het ABC Architectuurcentrum het Jaarboek 2018 gepresenteerd. Vanaf 16.00 uur inloop, waarna een welkomstwoord van onze voorzitter Martin van Bleek. Om 16.30 uur belicht mr. G.A. (Ard) van der Steur zijn artikel 'Haarlemmer gestrand in Zwitserland'.
Na afloop een drankje. En als u uw contributie 2019 heeft voldaan, kunt u het Jaarboek meteen meenemen.
img
Bericht van de Jonge Muggen
De voorbereidingen van de Werkgroep Jonge Muggen voor het ontwikkelen van een ‘Escaperoom’ in de kelder van De Hoofdwacht, zijn in volle gang. Het meubilair staat er inmiddels. Binnenkort, als de laatste details zijn gerenoveerd, kan het proefdraaien beginnen!
img
Na afloop van een bezoek aan De Hoofwacht en de speurtocht ‘ Kijk eens omhoog! ‘ hebben leerlingen van de Vrije School Kennemerland ons clubgebouw op papier gezet. Meer voorbeelden kunt bij gelegenheid bewonderen in de Coornhertzaal.
img
Leerlingen van groep 8 van de Dreefschool en de Willinkschool hebben hun kennis over de 80-jarige oorlog onlangs live kunnen toetsen: bij de rondwandeling door het centrum kwamen zij achtereenvolgens Verwer, Kenau, een hongerige vrouw en de tante van Lieven de Keij tegen… In mei staan er meer scholen op de agenda, zowel in De Hoofdwacht (Wie wat bewaart die heeft wat) als daarbuiten (de 80-jarige oorlog). Wij verheugen ons zeer op de toenemende aandacht van de jeugd voor het cultureel erfgoed van Haarlem!
Zaterdag 15 juni jaarexcursie naar Schiedam
img
 
 
 
De jaarlijkse excursie van de Historische Vereniging Haerlem gaat dit jaar naar Schiedam. We gaan met de trein of men kan ervoor kiezen om met de auto te komen, dus er is geen minimumaantal deelnemers vereist, we gaan sowieso!
Het programma bestaat uit een bezoek aan de Grote of St. Janskerk, ontvangst met koffie/thee, een stadswandeling onder leiding van gidsen van lokale historische vereniging, een lunch, een rondvaart, een museumbezoek* (museumkaart of voor eigen kosten) en een optioneel diner.
Er zijn verschillende musea in de Schiedam, men kan kiezen uit:
Het Jenevermuseum  
Het stedelijk museum van Schiedam, o.a. Rothko en COBRA
of Molen de Walvisch
of het Coöperatie museum
Inbegrepen in de excursie zijn: het bezoek aan de kerk, de stadswandeling, de vaartocht, koffie/thee en lunch.
Niet inbegrepen zijn: de heen- en terugreis, (men kan vrije reizen gebruiken of samen reizen met kortingskaarten), *het museumbezoek (museumkaart of voor eigen rekening) en het diner.
Deelname aan de excursie kost 35 euro per persoon voor leden, niet-leden betalen 40 euro. Bij veel belangstelling hebben leden voorrang.
Het diner kost naar verwachting 30 euro per persoon en is optioneel, bij voldoende animo gaan we de dag afsluiten met een gezamenlijk diner. Aanmelden vanaf 6 april tot met 9 mei via dit formulier.
img
Twee nieuwe filmproducties
 
 
 
Recentelijk zijn er twee nieuwe films uitgebracht over de regionale historie. Het amateurgezelschap ‘Close-up’ heeft een film over de Haarlemse geschiedenis uitgebracht met de titel ‘Deugd overwint geweld’. De film van ca. 30 minuten vertelt over de ontwikkeling en de geschiedenis van Haarlem, ook De Hoofdwacht is hiervoor als filmlocatie gebruikt. De film is op onze website te bekijken en zal afgespeeld worden tijdens de openingstijden van De Hoofdwacht.

Ook in Bloemendaal is er een film gemaakt over de geschiedenis. ‘Het wonder van Bloemendaal’ is een educatieve film waarin scholieren meespelen. Deze film gaat over de eerste predikant van Bloemendaal: Johannes Lubberti (1605-1647). Saillant detail is dat Lubberti Bloemendaal verliet met een smet op zijn naam. Hij zou geld hebben geleend uit de armenkas en dat nooit hebben terugbetaald. Of stond hij volkomen in zijn recht? De film werpt daar een nieuw licht op. Op nog een nader bekend te maken moment gaan we beide films kijken in De Hoofdwacht, voorzien van een inleiding en met gelegenheid tot gedachtewisseling over beide films.
img
Haerlem NIeuws liever niet ontvangen? klik hier
img img img