November 2019
 
 
 
Historische Vereniging Haerlem

Mail niet leesbaar? Klik hier

img
img
 
 
 
Secretaris (m/v) gevraagd: liefst een duizendpoot
De werkgroep Gebouw en Omgeving behartigt binnen de Historische Vereniging Haerlem de cultuurhistorische kwaliteiten van Haarlem door het volgen van ruimtelijke ontwikkelingen en het borgen van waardevolle elementen in de stad. Grote delen van Haarlem hebben de status van beschermd stadsgezicht. Met de huidige druk op de woningmarkt is onze ‘waakhondfunctie’ actueel en urgent.

De 14 leden van de werkgroep hebben diverse, ruimtelijke, disciplines als achtergrond. Wij zoeken vanaf 1 januari a.s. een secretaris die ons helpt met het opstellen van de agenda en het verslag. Belangrijker nog is zijn/haar rol om samen met het dagelijks bestuur de werkwijze van de werkgroep te verbeteren en mee te werken aan het opsporen van relevante onderwerpen en thema's. Wij schatten dat met deze werkzaamheden 20 uur per maand gemoeid zal zijn. Ben jij die duizendpoot en heb je affiniteit met ons vakgebied?

En ‘last but not least’: Onze vereniging bestaat geheel uit vrijwilligers. Merendeels op leeftijd, dus we kunnen goed jeugdig mannelijk dan wel vrouwelijk elan en inzet gebruiken.

Belangstelling/nieuwsgierig? Marcel van Heck, voorzitter van de werkgroep, staat je graag te woord. Hij is bereikbaar onder nr. 06 25 05 24 87.
img
1. HAARLEM PUBQUIZ
Donderdag 21 november
De Historische Vereniging Haerlem en het Archeologisch Museum Haarlem organiseren aan de vooravond van de verjaardag van Haarlem een Haarlem pubquiz.

Onder het genot van een drankje en een hapje wordt de kennis van de teams over de stad getest. Het winnende team krijgt de eer en een mooie Haarlemse prijs.img
Waar: Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k
Tijd: inloop 19.00 uur, start 19.30. Tot 22.00 uur.
Kosten: €5 euro per persoon, maximaal 4 personen per team, incl borrelhapjes en twee drankjes.

Opgave (voor 20/11) via: haerlemexcursies@gmail.com
2. SCHOOLKINDEREN ONTWERPEN EEN NIEUW STADSWAPEN
img
 
 
 
Vrijdag 22 november
Zoals een aantal jaren het geval is geweest, worden drie schoolklassen (groep 6) van verschillende scholen samen met hun begeleiders uitgenodigd in het stadhuis, waar uit de winnaars van voorronden van het ontwerpen van een nieuw stadswapen, een winnaar zal worden gekozen. Dat wordt aan het eind van de ochtend onthuld: eerst krijgen de kinderen een feestprogramma voorgeschoteld, waaronder een bezoek aan De Hoofdwacht. De Jonge Muggen zullen steeds aan kleine groepjes vertellen over de bewoners door de eeuwen heen, van huishoudsters tot burgemeesters , over riddertoernooien en cachotten en over de verenigingsbibliotheek op de fantastische zolder. Een mooie start van een verjaardagspartij! Hopelijk zal door de winkeliers flink gevlagd worden…
3. SPEEL DE ESCAPE GAME ‘THE HAARLEM HEIST’
Vrijdag 22 november
Weet jij met jouw team de code van de kluis van de conservator te kraken? Speel deze unieke real life escape game middenin het Archeologisch Museum Haarlem. Alleen door met andere bendes slim (samen) te werken én gebruik te maken van de collectie van het museum, kan je de code ontrafelen.
Tijdens het stadsrechtenfeest kan je deze historische escape game eenmalig voor een feestprijsje spelen: 10 euro per persoon.
img
Waar: Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k
Tijd: 20.00-22.00 uur

Er is plek voor maximaal 24 spelers. Je kunt je individueel of met een groepje aanmelden. Betalen kan op de avond zelf in het museum. 


Aanmelden kan tot en met maandag 18 november via info@archeologischmuseumhaarlem.nl 
4. VIER DE VERJAARDAG VAN HAARLEM BIJ HET NHA
img
 
 
 
Op zaterdag 23 november 2019 wordt Haarlem 774 jaar, reden voor een feestje bij het Noord-Hollands Archief!
Ben jij jarig op die dag, meld je dan aan voor het (gratis) ontbijt vanaf 9.30 uur via deze link o.v.v. van ‘Ontbijt verjaardag’ (uiterlijk 18 november). Uiteraard mag je een vriend, je partner en/of je kinderen meenemen!
Kom taart eten!

Om 11.00 uur snijdt burgemeester Jos Wienen de taart aan voor alle Haarlemmers die zin hebben om mee te vieren. Ook is het stadsrecht, de perkamenten ‘geboorteakte’ van Haarlem uit 1245, de hele dag te bewond  eren in de Janskerk.
img
Haarlem, van zandbank tot stad.
5. BOEKPRESENTATIE ‘6.000 JAAR HAARLEM’
Zaterdag 23 november
In het Archeologisch Museum Haarlem wordt om 14.00 uur het eerste exemplaar van een nieuw boek over Haarlem uitgereikt aan de burgemeester. De presentatie van ‘6.000 jaar Haarlem, een geschiedenis op grond van archeologische vondsten’ zal in middeleeuwse sferen plaatsvinden en wordt om 15.30 afgesloten met een verrassende archeologisch/historische stadswandeling door het centrum van Haarlem.
img
Cornelis van Haarlem
Waar: Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k
Tijd: 15.30-17.00 uur


6. STADSWANDELING DOOR ARCHEOLOGISCH/HISTORISCH HAARLEM
Zaterdag 23 november
Voor deze verrassende wandeling wordt u door onze middeleeuwse stadsgenoot Cornelis van Haarlem welkom geheten. Samen met de ervaren gidsen van het Gilde Haarlem neemt hij u mee op stap door het centrum van Haarlem. Bent u nieuwsgierig geworden? Wandel dan mee. 

De wandeling is gratis en start om 15.30 uur in het Archeologisch Museum Haarlem. U kunt zich aanmelden per email of de website www.gildehaarlem.nl. Of op werkdagen tussen 9.00 - 10.00 en 18.00-19.30 uur op het telefoonnummer: 06-16410803.  
7. MIDDELEEUWS FEEST IN HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM HAARLEM
Zaterdag 23 november
Bij een verjaardag hoort een feestje en dat vieren wij in het museum in middeleeuwse sferen. Kom langs en luister naar de middeleeuwse muziek, proef een middeleeuws hapje en verbaas je over de goocheltrucs die Jannes de middeleeuwse goochelaar uithaalt! Voor kinderen is er een speurtocht naar het geheim van Cornelis (met prijs!) en er kunnen tegeltjes worden versierd naar voorbeeld van archeologische tegels uit de Gierstraat. 

Toegang gratis 
img
Jannes de middeleeuwse goochelaar
Waar: Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k
Tijd: 15.00-17.00 uur


img
Het Verhalen Festival is geschikt voor kinderen van 5-12 jaar en iedereen die zich jong voelt en van historische verhalen houdt.

Deelname is gratis.

Meer informatie vindt u hier.
8. VERHALENFESTIVAL 
Op 24 november is de derde editie van het Verhalen Festival Haarlem. Tijdens het Verhalen festival ‘Wat is hier gebeurd?’ staan figuren centraal die allemaal een eigen verhaal hebben over de jaren ’60, een kelder, belangrijke uitvindingen en een graaf van Holland. Kom luisteren naar de spannende verhalen op drie locaties:

Historische Vereniging Haerlem Hoofdwacht, Grote Markt 17 , 13.00 - 14.00 - 15.00 uur
en 13.20- 14.20- 15.20 uur.

Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 16k
13.40 - 14.40 - 15.50 uur .

Museum Haarlem,
Groot Heiligland 47
13.20- 14.20- 15.20.
Familiedag Noord-Hollands Archief
img
 
 
 
Op zondag 24 november zijn alle kinderen en hun (groot)ouders uitgenodigd om naar het Noord-Hollands Archief te komen.
We vieren de heropening van de Janskerk en de opening van de permanente tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé.

Lees meer
Historisch Café
‘Joh. Enschedé: drukker van waarde’
img
 
 
 
Het Historisch Café van maandag 25 november is gewijd aan de drukkerij Joh. Enschedé. Bij een ingrijpende verbouwing van de Janskerk is ruimte gemaakt voor een permanente tentoonstelling over dit bijzondere Haarlemse familiebedrijf met wereldfaam. Het Noord-Hollands Archief beheert al sinds enkele jaren het omvangrijke archief van Joh. Enschedé. Projectleider van de tentoonstelling Mart van de Wiel zal ingaan op deze unieke collectie. Vervolgens zal Erik van der Kam van De Nederlandsche Bank vertellen over de moderne guldenbiljetten die bij Joh. Enschedé zijn gedrukt. Aansluitend is er de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken.

Haarlems Dagblad-columnist Frans van Deijl neemt de gesproken column voor zijn rekening. De muziek wordt verzorgd door het trio Bijlsma2Hooglugt, voor deze keer uitgebreid tot een kwintet.

 Het Historisch Café is een avond voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Haarlem en omstreken en wordt elke twee maanden gehouden. Het is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem, de Stichting Historisch Schoten, Museum Haarlem en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief. Het Historisch Café trekt gemiddeld ruim 100 bezoekers.

Het officiële programma duurt van 20.00 uur tot ca. 21.30 uur. Na afloop kan er worden nagepraat in het Archiefcafé onder het genot van een drankje. De toegang bedraagt € 4,00.

Klik hier om u aan te melden
img
Kerstmarkt zaterdag 7 en zondag 8 december
De binnenstad van Haarlem wordt weer omgetoverd tot één van de grootste en gezelligste kerstmarkten in Nederland en de Benelux. De Hoofdwacht is geopend. Tijdens de kerstmarkt staan ca. 300 kramen op en rondom de Grote Markt, klinken de kersthits uit de speakers en loopt er o.a. een Dickensorkest door het centrum. Ook treden er diverse koren op in prachtige monumentale locaties.
Hoe zag Haarlem er in het jaar 1450 uit?
img
 
 
 
Deze vraag hebben Frank Petiet, Tessel Dekker en Marius Bruijn beantwoord met het ontwerpen van een getekende stadsplattegrond ‘Haerlem in de Middeleeuwen’. Het is daarmee de nieuwste oudste kaart van de stad.
De makers hebben zich geen eenvoudige taak gesteld. Van de Haarlemse geschiedenis is veel bekend maar afbeeldingen uit de tijd zelf zijn er nauwelijks. Bij de vormgeving hebben zij zich laten inspireren door de kaarten die in de 16e en 17e eeuw in de mode waren. Over de reden waarom zij 1450 als ijkpunt hebben gekozen en uit welke bronnen zij hebben geput geven zij een tweetal lezingen. De eerste is op 21 november bij Sociëteit de Vereeniging, Zijlweg 1, de tweede op 27 november bij Boekhandel Gillissen & Co, Rijksstraatweg 125.
De kaart ‘Haarlem in de Middeleeuwen’ is te koop bij de Haarlemse boek- en museumwinkels. Er zijn een luxe art-print op groot formaat, een poster en een kleine wandelkaart verkrijgbaar.

Lees meer
Haarlem 775 jaar stadsrechten
img
 
 
 
In 2020 viert Haarlem het feit dat het 775 jaar geleden stadsrechten van de graaf van Holland ontving. Ook Jopenbier is jarig en viert haar vijfentwintigste verjaardag. Twee goede redenen om deze verjaardagen uitbundig te vieren.
Activiteiten:
Van april tot september 2020 wordt er in de Hoofdwacht een tentoonstelling gehouden over de geschiedenis van de bierbrouwerij in Haarlem. Met tekst en uitleg en (kopieën van) brouwgereedschap en bierattributen zal de bezoeker door de historie van het bierbrouwen worden geleid.
Bij de start van de tentoonstelling komt een boekje beschikbaar dat iets dieper ingaat op de geschiedenis van het brouwen. Het boekje zal klein en handig in formaat zijn, met veel afbeeldingen en weinig tekst.
De Historische Werkgroep is van zins amateur-brouwers uit te nodigen om demonstraties in Het Onderhuis van De Hoofdwacht te geven. Het ligt in de bedoeling 3D-animaties te tonen over het brouwproces zoals dat werd uitgevoerd in de 17e eeuw. Een ieder die belangstelling heeft daar iets in te betekenen, kan met Boudewijn van Os contact opnemen. Tenslotte geven leden van de Historische Werkgroep of anderen die dat willen en kunnen, rondleidingen door het centrum van Haarlem langs de plaatsen waar bierbrouwerijen hebben gestaan.
img
SGVH nieuws
 
 
 
In het septembernummer schreven we er al een klein stukje over en het lag in de bedoeling dit stukje eigenlijk in het oktobernummer te plaatsen maar het is er niet van gekomen en we willen het u niet onthouden want we zijn er trots op dat het toch gelukt is, ondanks alles wat er is gebeurd. Met heel veel dank aan Winfried Huigsloot van Alert Bouw & Brandwering. Zijn bedrijf heeft er voor gezorgd dat alles goed, keurig en op tijd is ingemetseld.

De SGVH heeft in nauwe samenwerking met de Evangelisch Lutherse Gemeente alles in het werk gesteld om de oude Vitae Vesper ornamenten een derde leven te geven. Ook burgemeester Jos Wienen, een groot liefhebber van de Haarlemse historie, was enthousiast en wilde graag voor de onthulling op zondag 8 september 2019 komen om het buurtfeest van de Witte Herenstraat extra luister bij te zetten. In het jaarverslag van 2019 komen we hier uitgebreid op terug.

Martin Busker

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem
img
Jaap van Moolenbroek
over de Val van Damiate
Dinsdagavond 5 november 2019 verzamelden zich in het Archeologisch Museum te Haarlem een dertigtal toehoorders om, precies 800 jaar na dato, te luisteren naar een lezing van Jaap van Moolenbroek, auteur van het boek "Nederlandse kruisvaarders naar Damiate aan de Nijl". Hij nam ons mee naar de tijd van de kruistochten, de vaarroute, het soort schip, het leven aan boord van dit schip (inclusief vrouwen en personeel) op weg naar Damiate. Gedurende zijn verhaal volgden we de route van een select gezelschap Haarlemmers op weg naar het Heilige Land. Jerusalem hebben zij echter nooit bereikt. De belegering van de vestingstad Damiate heeft enkele maanden geduurd en er zijn inventieve ladders op schepen gebouwd om de toren in te nemen. Enkele verrassende elementen in het betoog nuanceerden de mythevorming over het stadswapen van Haarlem, en het doorzagen van de ketting in de haven van Damiate. Na afloop verliet het gezelschap het museum terwijl de Damiaatjes ons uitgeleide deden.  
img
Van den Eijnde in Beeld
In het afgelopen jaar heeft een werkgroep, bestaande uit leden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem de tentoonstelling “Van den Eijnde: Herontdekt“ georganiseerd in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Om het werk van Van den Eijnde te behouden, te bestuderen, te inventariseren, toegankelijk te maken, meer bekendheid te geven en de nagedachtenis levend te houden is door deze werkgroep de “Vrienden van den Eijnde“ opgericht. De leden zijn Michel Bakker, Daan Kerkvliet, Gerard Moolenaars en Remmert Pels.
“Vrienden van den Eijnde“ is bereikbaar via e-mail.
(havandeneijnde@gmail.com)
Museumnacht Kids
img
 
 
 
Zaterdagavond 19 november was het een drukte van belang in De Hoofdwacht. Maar liefst 900(!) bezoekers passeerden tussen vijf en tien uur de twee wachters voor de deur, waar zij werden opgewacht door twee prachtig geklede gastvrouwen. In De Hoofdwacht mochten kinderen speuren naar bekende Haarlemmers van weleer. Tien figuranten van scouting Chama Urafiki bewogen zich geheimzinnig door de Tademakamer, de Coornhertzaal, de zolder en Het Onderhuis. Met behulp van een opdrachtformuliertje probeerden de kinderen, in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12, een handtekening te krijgen van Kenau, Harry Mulisch, Lennaert Nijgh… Met een voedselbon uit het tasje van Hannie Schaft mochten ze een koekje halen bij Malle Babbe, bij Teyler werden kleine proefjes gedaan en bij Frans Hals en Judith Leijster een tekening gemaakt of ingekleurd. En natuurlijk bij Lourens Coster stempelen! Tenslotte vertelde Klaas van Ruiven, bij wie de oplettende ouders warempel Guy Rocourt herkenden, het spannende verhaal van de ridder die zijn hoofd verloor. Tussendoor kon er meegezongen werden met zangeres Maja en violist Hans, of soep gegeten in de herberg, of lekkere koeken of een zakje chips. De vier mensen van de catering hadden hun handen vol!

Het was voor het eerst dat in Haarlem de Museumnacht Kids werd georganiseerd; in Den Haag gebeurde het al eerder. Veel culturele instellingen gooiden hun deuren wagenwijd open voor de kinderen, en hun ouders, waaronder het Frans Museum, Museum Haarlem, Teylers Museum, het Noord-Hollands Archief en het Archeologisch Museum.

Het is een groot succes geworden, mede dankzij de vele, vele vrijwilligers. Voor herhaling vatbaar: misschien volgend jaar?
img
Actuele agenda
Voor het volledig overzicht van activiteiten...

Klik hier
COLOFON
 
 
 
Haerlem Nieuws is een maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
Postbus 1105, 2001 BC Haarlem   De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422  info@haerlem.nl
  
www.haerlem.nl   haerlemredactie@gmail.com
ledenadministratie@haerlem.nl

IBAN NL89 INGB 0000 3778 82
U ontvangt Haerlem Nieuws als lid of belangstellende van onze vereniging
img
Haerlem NIeuws liever niet ontvangen? klik hier
img img img
< <