Mei 2019
 
 
 
Historische Vereniging Haerlem

Mail niet leesbaar? Klik hier

img
De Haerlem Nieuwsbrief van mei is uit

Daarin is deze keer onder meer te lezen:    
  • Interview met ons lid Fred de Jong
  • Aankondiging Alg. Ledenvergadering
  • Ons privacybeleid
  • Vacature penningmeester
  • Herontdekking beeldhouwer Van den Eijnde
  • Gastheer André Vollbehr
  • Haarlemse Boekenmolen
  • Agenda achterpagina


Eerste prijs voor 'Deugd overwint geweld'
img
 
 
 
De film over de geschiedenis van Haarlem is in de prijzen gevallen! Op het Regiofestival NH'63, dat geldt als voorronde voor het landelijke NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) – Filmfestival, werd in de categorie informatieve films de eerste prijs aan de film van Frank Smulders toegekend. Het regiofestival vond plaats op 14 april jl. in Wormer. Getoond werden vijftien films, die eerder waren gejureerd door NOVA-juryleden. Aan vier daarvan kende de jury een nominatie toe om aan het landelijk festival, dat zal plaatsvinden op 2 en 3 november in Lochem, deel te nemen
 Uit het juryrapport: Het is een ware monsterproductie, waar alles uit de kast is gehaald om de geschiedenis te visualiseren met nagespeelde scènes in een middeleeuws decor, after effects en blue screen. Er is veel gebruik gemaakt van originele kleding en spelers, die historische figuren verbeelden. Samenvattend: het is een interessante verfilming van de geschiedenis, die ondanks de lengte blijft boeien.

‘Deugd overwint geweld’ is mede tot stand gekomen met financiële steun van onze vereniging. Ook is o.a. De Hoofdwacht gebruikt als decor. De film van ca een half uur is op onze website te bekijken en zal worden afgespeeld gedurende de openingstijden van De Hoofdwacht. 
img
Corso
 
 
 
De inwoners van Kennemerland zullen dan al gauw denken aan het jaarlijkse bloemencorso. Nu zijn er niet alleen bloemencorso’s maar er is ook een fruitcorso, een wolcorso (geweest) en een papiercorso.
Ons bloemencorso is niet het enige maar een van de tientallen bloemencorso’s die in verschillende jaargetijden en met verschillende uitgangspunten in ons land worden gehouden. 
De Jonge Muggen wilden wel eens onderzoeken wat het betekent om mee te doen als figurant op een praalwagen. Ze beleefden het in het uitzonderlijk koude weekend van 12 april toen de praalwagens binnen moesten worden gezet zodat de bloemen door de vorst niet bedorven konden worden. Lees hier hun verslag op de website.
De Hoofdwacht gereed voor het komende seizoen (vervolg)
img
 
 
 
“Ons huis, zo mogen we de zetel van onze vereniging toch wel zien, is flink onderhanden genomen. Naast alle aandacht voor de inrichting van het onderhuis heeft de verdieping onder de dakspanten een stevige opknapbeurt ondergaan. We kunnen onze bezoekers vanaf de opening van het seizoen op 27 april 2019 met een goed gevoel een kijkje gunnen op onze zolder waar ze door schone ruiten kunnen kijken en een mooi gezicht op de dakconstructie hebben.” Zo stond het in het Haerlem Nieuws van april jl. en het volgende sluit hier mooi op aan.

Op de overloop naar de deur van de zolderverdieping hangt een informatiebord met daarop een constructietekening van de zg. sporen- of spantenkap (Zie afb.), voorzien van een toelichting. Udo Kluiver, lid van de projectgroep Ambachtslieden, heeft hiervoor getekend. Enkele passages hieruit: “Kijk naar de daksporen die deels nog origineel als ronde, geschilde naaldhoutstammetjes te herkennen zijn”, en “De beide slapers (lange ondersteuningsbalken voor de schoorsteen) zijn niet verwijderd na sloop van de gemetselde schoorsteen”. Ook zijn op het informatiebord bestektekeningen toegevoegd en enkele foto’s van de laatste restauratie in 1994/95. De Hoofdwacht van onderhuis tot en met kapconstructie laat zich zien.
Tentoonstelling ‘Houtvaart – inspiratie' t/m 7 juli
img
 
 
 
Op vrijdag 26 april is in De Hoofdwacht de tentoonstelling “Houtvaart – inspiratie” geopend door wethouder Marie-Thérèse Meijs.
Het monumentale zwembad De Houtvaart was en is voor velen een bron van inspiratie. Dat willen wij laten zien. Negen Haarlemse kunstenaars van diverse snit hebben gevolg gegeven aan de oproep zich door de Houtvaart te laten inspireren. Hun werken zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Deze is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a. de Vrienden van de Houtvaart, de Historische Vereniging Haerlem, een fonds van bevriende zijde en het Ruijgrok-fonds.
De tentoonstelling duurt t/m zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17. De toegang is gratis.
img
Tentoonstelling ‘Beeldhouwer H.A. van den Eijnde herontdekt’ t/m 30 juni
 
 
 

Op de tentoonstelling zijn een aantal originele beeldjes, tekeningen, meubels en gipsmodellen te zien plus foto’s van zijn werk in Nederland, New York en Jakarta.

Te bezoeken in het ABC, Groot Heiligland 47 te Haarlem t/m zondag 30 juni op dinsdag t/m zaterdag 12.00-17.00 uur  en zondag van 13.00-17.00 uur.
Gesloten op 9 juni. 
In het vervolg van deze agenda vindt u voorts tal van activiteiten in het kader van deze belangwekkende tentoonstelling.
Activiteiten rondom de tentoonstelling Van den Eijnde
 
 
 
img
Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939)
Opgeven voor de hieronder genoemde activiteiten vanaf 11 mei 2019, kan door een mail te sturen met uw telefoonnummer naar rj.pels2@quicknet.nl
Uw aanmelding wordt definitief door overboeking van de genoemde deelnemersbijdrage op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede met vermelding van de activiteit en de datum.

N.B: De lezing van 23 mei in Sociëteit Vereeniging en de workshop Portret Modelleren op 17 juni hebben een ander opgave- en betaaladres.
Fietstochten op zaterdagmiddag 11 mei, 18 mei en 15 juni
img
 
 
 
Drie verschillende begeleide fietstochten langs beelden van Van den Eijnde. Kosten € 5,-, inclusief het routeboekje € 7,50. Aantal deelnemers: max. 15 per tocht. Bij overschrijding van dit aantal komen er extra fietsdagen.
11 mei: in samenwerking met Ons Bloemendaal. Start bij monument Park Kinheim, Iepenlaan 1, Bloemendaal, 14.00 uur. Deze tocht gaat hoofdzakelijk door Bloemendaal.
18 mei: start bij het Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede, 14.00 uur. Deze tocht voert langs zijn beelden in Heemstede en zuid Haarlem.
15 juni: start bij het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, er zijn die dag meerdere tochten. Deze tochten voeren langs de beelden in Haarlem.
Kijk voor de juiste tijden op de website van het ABC.
Het routeboekje is ook zonder deelname aan een fietstocht te koop á 5 euro bij het ABC, het Pomphuis en de Hoofdwacht.
Presentatie restauratie en onderhoud van bouwbeeldhouwwerken
dinsdag 14 mei
Aga Rijnboutt, restaurateur en lid van de werkgroep Gebouw en omgeving van de Historische Vereniging Haerlem, gaat na welke keuzes er bij restauratie en onderhoud van beelden gemaakt kunnen worden.
Plaats: Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem.
Aanvang 20.00 uur, inloop en koffie 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 45.
Kosten voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden € 3,50.
Lezing ‘Van den Eijnde en de eindigheid van kunst’

woensdag 15 mei
Deze presentatie met veel beeldmateriaal wordt gehouden door Antoon Erftemeijer, curator moderne kunst Frans Hals Museum.Plaats: Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie vanaf 19.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 18.
Kosten voor leden HVHB, Haerlem en ABC: € 2,50, niet-leden € 3,50.
Lezing ‘De betekenis van de Haarlemse beeldhouwer H.A. van den Eijnde’ donderdag 23 mei
img
 
 
 
Lezing ‘De betekenis van de Haarlemse beeldhouwer H.A. van den Eijnde’ donderdag 23 mei Presentatie door dr. Louk Tilanus, kunsthistoricus te Leiden.
Tilanus is auteur van o.a. ’Rodin de denker’ en ’de kunst van J. Mendes da Costa’. Hij is in 1984 aan de universiteit van Leiden gepromoveerd op een proefschrift over de beeldhouwer Mari Andriessen. In 2018 werkte hij mee aan de Andriessen tentoonstelling ’Geloof in Beeld’ in het kathedraal museum Nieuwe Bavo te Haarlem.
Plaats: Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1, Haarlem.
Aanvang: 20.00 uur, inloop en koffie 19.30 uur.
Kosten voor leden van de Historische Vereniging Haerlem 5,00 euro. Niet leden 7,50 euro.
Klik hier om u aan te melden. 
img
Janskerk
Historische Café 27 mei gaat niet door
In verband met een grote verbouwing in het Noord-Hollands Archief, vervalt het Historisch Café van maandag 27 mei. De datum van 30 september is nog onzeker – houdt u de publicaties goed in de gaten!
img
Oudere jaarboeken kunt u
 hier nog lezen
Presentatie Haerlem Jaarboek
Op dinsdag 28 mei wordt in het ABC Architectuurcentrum het Jaarboek 2018 gepresenteerd. Vanaf 16.00 uur inloop, waarna een welkomstwoord van onze voorzitter Martin van Bleek. Om 16.30 uur belicht mr. G.A. (Ard) van der Steur zijn artikel 'Haarlemmer gestrand in Zwitserland'.
Na afloop een drankje. En als u uw contributie 2019 heeft voldaan, kunt u het Jaarboek meteen meenemen.
img
Luilak wandeling
Luilakwandeling zaterdag 8 juni
Reserveer deze datum alvast in uw agenda: Zaterdagochtend 8 juni om 08:00 uur is het tijd voor de jaarlijkse Luilakwandeling. Het onderwerp en het startpunt van de wandeling worden spoedig bekend gemaakt. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Aanmelden kan binnenkort via het formulier op de website.
Zaterdag 15 juni jaarexcursie naar Schiedam
img
 
 
 
De jaarlijkse excursie van de Historische Vereniging Haerlem gaat dit jaar naar Schiedam. We gaan met de trein of men kan ervoor kiezen om met de auto te komen, dus er is geen minimumaantal deelnemers vereist, we gaan sowieso!
Het programma bestaat uit een bezoek aan de Grote of St. Janskerk, ontvangst met koffie/thee, een stadswandeling onder leiding van gidsen van lokale historische vereniging, een lunch, een rondvaart, een museumbezoek* (museumkaart of voor eigen kosten) en een optioneel diner.
Er zijn verschillende musea in Schiedam, men kan kiezen uit:
Het Jenevermuseum  
Het stedelijk museum van Schiedam, o.a. Rothko en COBRA
of Molen de Walvisch
of het Coöperatie museum
Inbegrepen in de excursie zijn: het bezoek aan de kerk, de stadswandeling, de vaartocht, koffie/thee en lunch.
Niet inbegrepen zijn: de heen- en terugreis, (men kan vrije reizen gebruiken of samen reizen met kortingskaarten), *het museumbezoek (museumkaart of voor eigen rekening) en het diner.
Deelname aan de excursie kost 35 euro per persoon voor leden, niet-leden betalen 40 euro. Bij veel belangstelling hebben leden voorrang.
Het diner kost naar verwachting 30 euro per persoon en is optioneel, bij voldoende animo gaan we de dag afsluiten met een gezamenlijk diner. Aanmelden vanaf 6 april tot met 9 mei via dit formulier.
Workshop Portret Modelleren 17 juni
img
 
 
 
Altijd al zin gehad om eens lekker met de handen in de klei te zitten? Dan is dit uw kans! In het kader van de Van den Eijnde-tentoonstelling biedt beeldhouwer Menno Veenendaal onze leden een workshop Portret Modelleren aan. Deze vindt plaats op maandag 17 juni in gebouw Bogotá, Haarlemmerstraatweg 79 te Halfweg, het atelier van Menno. Dit gebouw bevindt zich weliswaar buiten Haarlem, maar is heel eenvoudig per auto, trein en zelfs per fiets bereikbaar, het is slechts 10 minuten vanaf Haarlem!
  
Tijdsindeling:
14.00-14.30 uur ontvangst met uitleg
14.30-16.00 uur 1e deel workshop
16.00-16.15 uur pauze
16.15-17.00 uur 2e deel workshop

Prijs per persoon € 50,- Bij een minimum aantal van 5 deelnemers gaat de workshop door, het maximum is 12.
Klik hier om u aan te melden.
Excursie beeldhouwatelier Halfweg 22 juni
 
 
 
Atelier Steen is de werkplaats van de beeldhouwers Peter van Borssum Waalkes (‘Ik streef in mijn beelden uit steen of hout naar evenwicht en beweging’) en Mathilde Loerts (‘Beeldhouwen is voor mij de ruis wegnemen, en alles terugbrengen tot de kern in een sobere heldere vormentaal’).
Plaats: Gebouw Bogotá, Haarlemmerstraatweg 79, Halfweg.
Aanvang 14.00 uur, inloop en koffie vanaf 13.30 uur.
Aantal deelnemers: max. 20. Kosten € 5,-.
Opgeven voor de lezing kan door een e-mail te sturen met uw telefoonnummer naar rj.pels2@quicknet.nl. Uw aanmelding wordt definitief door overboeking van de genoemde deelnemersbijdrage op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede met vermelding van "excursie beeldhouwatelier". 
img
Val van Haarlem zaterdag 13 juli
Noteer de datum in uw agenda. Informatie volgt nog.
img
ALV Historische Vereniging Haerlem woensdag 26 juni
De jaarlijkse algemene ledenvergadering wordt gehouden op woensdagavond 26 juni 2019 en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De locatie wordt zo spoedig mogelijk nader bekend gemaakt op onze website en vermeld in Haerlem Nieuws van juni.
img
Actuele agenda
Voor het volledig overzicht van activiteiten...

Klik hier
img
Haerlem NIeuws liever niet ontvangen? klik hier
img img img
< <