HAERLEM NIEUWS
 

september / oktober
 2024
 
Historische Vereniging Haerlem
voor een online versie: klik hier
 
 
 
De Hoofdwacht
 
 
Uit De Hoofdwacht
 
 
 
September / Oktober 2024

Ondanks de mooie nazomer is de echte zomer alweer voorbij en is de meteorologische herfst begonnen. Hopelijk heeft iedereen een fijne vakantie gehad en weer energie opgedaan voor het nieuwe seizoen! Er staan heel wat interessante activiteiten op het programma. Onze gastvrouwen en -heren hebben tijdens de zomer ons gebouw opengehouden en hopelijk hebben veel leden de gelegenheid gehad onze fraaie tentoonstelling over 333 jaar Haarlemse brandweer – ’t Sant Brandt! Te bekijken. Zo niet, dan kan dit nog tot eind september.
 
Lees verder
 
 
Agenda
 
 
Activiteiten in de komende periode:

 
 
 
180x180x1
 
 
10 september
 
 
 
Lezing over Huis te Zaanen

 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
14-15 september
 
 
 
Open Monumentendag

 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
14 september
 
 
 
Onthulling Bijenkorfsteen
Volgeboekt!
 
Lees meer
 
 
 
 
180x180x1
 
 
18 september
 
 
 
Bezoek Joods Gemeentegebouw
Volgeboekt!
 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
19 september
 
 
 
Humor en historie


 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
21 september
 
 
 
Rondleiding toren Grote of Sint-Bavokerk
Volgeboekt!
Lees meer
 
 
 
 
180x180x1
 
 
12 oktober
 
 
 
Geschiedenisfestival 2024

 
Lees meer
 
 
180x180x2
 
 
15 oktober
 
 
 
Het is in Heemstede zoo kwaad niet.....

 
Lees meer
 
 
180x180x3
 
 
26 oktober
 
 
 
Museumnacht Kids Haarlem

 
Lees meer
 
 
         
 
Exposities

 
320x410
 
 
't Sant brandt!
 
t/m 29 September in De Hoofdwacht,
vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.


Onder de titel 't Sant brandt! 333 jaar Haarlemse brandweer toont de Historische Vereniging Haerlem deze zomer in De Hoofdwacht een terugblik op de brandbestrijding in onze stad. Hoe gingen de burgers in de middeleeuwen het vuur te lijf? Wat hadden schutters, ratelwachters en trompetters in de Bavotoren ermee te maken? Wat deed het stadsbestuur? Wie was Jetje? Welke taken heeft de brandweer er allemaal bij gekregen? Op deze en meer vragen kan de bezoeker deze zomer het antwoord vinden in De Hoofdwacht.

Lees meer


 
 
 
580x300
 
Bloemendaal
 
580x300
 
Hospice Haarlem en Omstreken is een prachtige instelling. Ik kan het weten, want ik heb 12 ½ jaar lang - op bescheiden wijze - een bijdrage mogen leveren aan deze nuttige, om niet te zeggen broodnodige voorziening. Mensen die weten dat ze gaan sterven worden in het Hospice op de meest liefde- en respectvolle wijze verzorgd; niets is te gek om het de gasten op het einde van hun leven nog zoveel mogelijk naar de zin te maken. Hiervoor zet zich een professionele staf en een groot aantal (110!) vrijwilligers in, allen mensen met het hart op de goede plaats.

Gasten en naasten zijn altijd welkom, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Deze geweldige zorg en fijne sfeer maakt dat er veel meer vraag is dan dat er plekken zijn. Er is grote behoefte aan uitbreiding en aanvankelijk leek dat ook te gaan lukken op een mooie, geschikte plek in Bloemendaal, met instemming van de gemeente en mogelijk gemaakt door een mooi gebaar van de eigenaren van het pand. Dat deze plannen zijn tegengewerkt door buurtbewoners is al enige tijd breed uitgemeten in de pers en ook op de televisie. Regionale dagbladen stonden en staan er vol van, De Volkskrant berichtte erover en ook Youp wijdde er aandacht aan in zijn column in NRC.
Er zijn ook heel wat voorstanders, maar hoewel ook die zich roeren, heeft dit er niet toe geleid dat de bedoelde buurtbewoners op de dwalingen huns weegs zijn teruggekomen. De argumenten die de buurtbewoners gebruiken om de plannen tegen te houden slaan overigens nergens op. Een hospice veroorzaakt geen overlast en de leiding was bereid om aanpassingen te laten doen waardoor de al geringe mogelijkheid van overlast verder zou kunnen worden voorkomen. Er wonen daar ook geen jonge kinderen wier tere zieltjes zouden kunnen worden geschaad door de confrontatie met de dood (“angst voor nachtlampjes”, waar haal je het vandaan?), voor zover dat überhaupt mogelijk is. Het Hospice vond bij de tegenstanders totaal geen gehoor....

Lees verder

Peter van Wingerden
Schrijver dezes houdt zich aanbevolen voor uw commentaar via info@haerlem.nl
 
 
 

Toen de tram nog reed in Haarlem
 
pompwagen
 
Dit is de vijfde en tevens laatste publicatie van Jan Rijksen; het handelt over de Blauwe Tram (NZH) met de titel “Toen de tram nog reed in Haarlem”. Dit artikel is eerder gepubliceerd in het jaarverslag van de Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram.

Eerdere publicaties in de Nieuwsbrieven van de Historische Vereniging Haerlem:
  • het eerste artikel is te vinden onder HRLM publicaties (t.w. HRLM 54),
  • het tweede artikel is verschenen onder de titel “Beijnes en de NZH trams” (eerder gepubliceerd in Rail Magazine),
  • het derde artikel is verschenen onder de tittel “De Stoomtram Haarlem-Alkmaar” (eerder gepubliceerd in het jaarverslag van de Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram) ;
  • het vierde artikel is verschenen onder de titel “De Blauwe Tram Zandvoort-Haarlem-Amsterdam’ (eerder gepubliceerd in de Klink, Historische Vereniging Zandvoort).

 
 
 
Spaarne 48
ALGEMEENE NOORD-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ VAN LEVENSVERZEKERING ANNO 1900
 
580x300
 
In het Jaarboek 2023 is de restauratie van het tegelwerk van de gevel vermeld. In deze bijdrage van Ton Apon wordt naast een uitgebreide beschrijving van de symboliek van het beeldhouwwerk en de tegeltableaus, ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de verschillende gebruikers van het pand gedurende de afgelopen meer dan honderd jaar.

Lees verder
 
 
 
SGVH nieuws 
 
580x300
 
Lees het nieuws van de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH), onder andere over Cajanus, Thé Tjong-Khing en de Ampzingstraat.

Helaas is dit artikel niet gepubliceerd in het Haerlem Nieuws juli-augustus. Excuses hiervoor. Daarom in dit Haerlem Nieuws twee bijdragen van het SGVH nieuws. 

Lees het SGVH nieuws juli-augustus

Lees het SGVH nieuws september-oktober
 
 
 
Wandel de historische bruggenroute
 
580x300
 
Haarlem is heel wat historisch waardevolle bruggen (aangelegd in de periode 1880-1950) rijk. In het kader van het project Haarlemse bruggen op kleur van Team Erfgoed van de gemeente Haarlem, krijgen de historische bruggen hun oorspronkelijke kleuren weer terug. De resultaten hiervan zijn nu al te zien bij de Schalkwijkerbrug en de Gravestenenbrug.
Dit jaar is het thema van de Open Monumentendagen ‘routes, netwerken en verbindingen’. Een goede reden om een wandelroute samen te stellen langs 17 monumentale bruggen in de Haarlemse binnenstad. Het is niet zomaar een wandeling, maar een tocht waarbij je de diversiteit en schoonheid van Haarlems bruggen van dichtbij kunt ervaren. Elke brug die je oversteekt, biedt een nieuw perspectief op de stad: van smalle, historische ophaalbruggen tot robuuste, stenen overspanningen die al decennia standhouden.

De route kan je via deze link bekijken en downloaden: Bruggenroute Haarlem | Visit Haarlem 
 
 
 
Open Monumentendagen 14 en 15 september
 
580x300
 
Behalve de bruggen is er het weekend van 14 en 15 september nog veel moois te bezoeken in Haarlem tijdens de Open Monumentendagen.
Het programma en programmaboekje is via de website te downloaden (Open Monumentendagen | Visit Haarlem) of verkrijgbaar in fysieke vorm bij de VVV en de deelnemende monumenten. In het boekje staan ook een aantal verhalen geschreven door team Erfgoed over uitvalswegen, nieuwe verbindingen over land en water en de Haarlemse link met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.
 
 
 
Hoofdbuurstraat 6, Oud Velsen
 
580x300
 
Huis de Morgenzon nagelaten aan Stadsherstel

Op dit moment knapt Stadsherstel, mede dankzij een bijdrage van de Vrienden, huis De Morgenzon in Oud Velsen op.
Dit huis is geschonken door Jan Jongkind. Stadsherstel Amsterdam was zijn enige erfgenaam. Jan Jongkind kocht Huis de Morgenzon in het dorp Oud Velsen toen de omgeving van het huis al een metamorfose had ondergaan. Lag het eerst dicht naast andere dorpswoningen, toen hij het kocht had het vrij uitzicht over het Noordzeekanaal.

Lees verder bij Stadsherstel 
 
 
 
Op zaterdag 26 oktober is het weer zo ver, dan doen we weer mee met de Museumnacht Kids!
 
580x300
 
Met de Museumnacht Kids Haarlem zijn kinderen welkom om ‘s avonds diverse gebouwen en musea te bezoeken.

Dit jaar is het thema “tijdmachine” en met de tijdmachine in De Hoofdwacht kunnen de kinderen een kijkje nemen bij Kenau in de kelder, een stoere ridder in de Tademakamer en op zolder is verzetsgroep “de Jonge Muggen” actief.

We nemen de kinderen mee in de tijd om puzzels op te lossen (bijv. welk schild is van de Zwarte ridder, bij welke poort wordt gevochten, code van Radio Oranje zoeken), kleine dingetjes te maken (bijv. een poppetje van stro, een ridderschild maken). Er is ook nog een muizenplaag in het gebouw en een fotograaf in Dickens stijl om de kinderen op de foto te zetten met dames in Dickens kostuum. Wij zijn met ongeveer 20 vrijwilligers, allemaal in historische kleding, om zo’n 500 kinderen/ouders te vermaken.

Mochten leden van de Vereniging Haerlem het leuk vinden om deze avond te helpen en mee te beleven, dan ben je van harte welkom!
Aanmelden als vrijwilliger via ibartels65@gmail.com

De Jonge Muggen 
 
 
 
Bezoek De Hoofdwacht

De Hoofdwacht is in het seizoen geopend op vrijdag-, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast incidenteel zoals tijdens de Kunstlijn en de Kerstmarkt. 
 
 
 
Bezoek vrijwilligers Archeologisch Museum aan De Hoofdwacht
 
580x300
 
Op maandag 26 augustus hebben 25 vrijwilligers van het Archeologisch Museum rondleidingen gekregen in de Bavo, het stadhuis en in onze Hoofdwacht.

Aan de Grote Markt liggen vele historisch interessante gebouwen. Zo ook De Hoofdwacht, de zetel van de Historische Vereniging Haerlem en de Vleeshal met in de kelders het Archeologisch Museum.

De organisaties die gehuisvest zijn in de beide panden zijn eigenlijk buren, met de nummers 17 en 18k, recht tegenover elkaar op de Grote Markt. Ondanks de ligging aan dezelfde markt, bleken vele vrijwilligers van het archeologisch museum nog nooit De Hoofdwacht bezocht te hebben.

Daar is op 26 augustus verandering in gekomen. De gastheren André Vollbehr en Freek Pardoel hebben rondleidingen gegeven door ons historische pand. De ruime hal, de prachtige Tademakamer, de expositieruimte op de eerste verdieping met de tentoonstelling ’t Sant Brandt en de cachotwanden, de bibliotheek op zolder en ten slotte de oude kelders.
De middag was zeer geslaagd en smaakt naar meer. Het zou mooi zijn als initiatieven als deze vaker gaan plaatsvinden. Het contact tussen de vele organisaties in Haarlem, die zich bezighouden met geschiedenis, zou zo een stuk hechter kunnen worden.

Jan Boelhouwer 
 
 
 
280x210
 
Bij de buren
 
 
 

Tuin van Haarlem

Ten westen van Haarlem ligt een gebied van ongeveer 90 hectare groot. Al meer dan vierhonderd jaar worden hier bollen, bloemen of groenten gekweekt. Dit gebied staat bekend als het Westelijk Tuinbouwgebied. Het is de laatst overgebleven, grotendeels open, ruimte tussen de stad Haarlem en de landgoederen aan de Binnenduinranden en wordt ook ‘de Tuin van Haarlem' genoemd.

De doelstelling van de Stichting Tuin van Haarlem is het bewerkstelligen van een zo goed mogelijk behoud, herstel, ontwikkeling en beheer van natuur, landschap en milieu en van de ruimtelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden in het Westelijk Tuinbouwgebied en directe omgeving.

Lees meer op de website Tuin van Haarlem 
 
 
125x84
 
Haerlem Nieuws is een twee-maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
 
Contact
 

Algemeen
 
Redactie
 
De website
 
Ledenadministratie
 
Afmelden Nieuws
 
Lid worden
 
Historische Vereniging Haerlem

Postbus 1105, 2001 BC Haarlem
De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422
 
 
48x48x1 48x48x2 48x48x3 48x48x3