Juni 2019
 
 
 
Historische Vereniging Haerlem

Mail niet leesbaar? Klik hier

img
img
zwembad de Houtvaart
Luilakwandeling zaterdag 8 juni
De traditionele luilakwandeling vindt plaats op zaterdag 8 juni om en start 08:00 uur 's ochtends. De wandeling begint bij De Hoofdwacht en voert ons naar zwembad de Houtvaart. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, aanmelden kan via deze link.
Zaterdag 15 juni jaarexcursie naar Schiedam
(Laatste kans om u aan te melden!)
img
 
 
 
De jaarlijkse excursie van de Historische Vereniging Haerlem gaat dit jaar naar Schiedam. We gaan met de trein of men kan ervoor kiezen om met de auto te komen, dus er is geen minimum aantal deelnemers vereist, we gaan sowieso! Het programma bestaat uit een bezoek aan de Grote of St. Janskerk, ontvangst met koffie/thee, een stadswandeling onder leiding van gidsen van lokale historische vereniging, een lunch, een rondvaart, een museumbezoek (museumkaart of voor eigen kosten) en een optioneel diner.

Er zijn verschillende musea in Schiedam, men kan kiezen uit: 
Het Jenevermuseum  
Stedelijk Museum Schiedam, o.a. Rothko en COBRA
of Molen de Walvisch
of het Coöperatie museum

Inbegrepen in de excursie zijn: het bezoek aan de kerk, de stadswandeling, de vaartocht, koffie/thee en lunch.
Niet inbegrepen zijn: de heen- en terugreis, (men kan vrije reizen gebruiken of samen reizen met kortingskaarten), het museumbezoek (museumkaart of voor eigen rekening) en het diner.

Deelname aan de excursie kost 35 euro per persoon voor leden, niet-leden betalen 40 euro. Bij veel belangstelling hebben leden voorrang.
Het diner kost naar verwachting 30 euro per persoon en is optioneel, bij voldoende animo gaan we de dag afsluiten met een gezamenlijk diner.

Aanmelden tot 11 juni via dit formulier.
Fietstocht Van Den Eijnde op zaterdag 15 juni
img
 
 
 
Start bij het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47. Deze tocht voert langs de beelden in Haarlem.
Vertrektijd 10:00, bij voldoende aanmeldingen is er een tweede tocht om 14:00.

Het routeboekje is ook zonder deelname aan een fietstocht te koop á 5 euro bij het ABC, het Pomphuis en De Hoofdwacht.

Opgeven voor de fietstocht kan door een mail te sturen met uw telefoonnummer naar rj.pels2@quicknet.nl; uw aanmelding wordt definitief door overboeking van de genoemde deelnemersbijdrage op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede met vermelding van de activiteit.
Workshop Portret Modelleren 17 juni
img
 
 
 
Altijd al zin gehad om eens lekker met de handen in de klei te zitten? Dan is dit uw kans! In het kader van de Van den Eijnde-tentoonstelling biedt beeldhouwer Menno Veenendaal onze leden een workshop Portret Modelleren aan. Deze vindt plaats op maandag 17 juni in gebouw Bogotá, Haarlemmerstraatweg 79 te Halfweg, het atelier van Menno. Dit gebouw bevindt zich weliswaar buiten Haarlem, maar is heel eenvoudig per auto, trein en zelfs per fiets bereikbaar, het is slechts 10 minuten vanaf Haarlem!
  
Tijdsindeling:
14.00-14.30 uur ontvangst met uitleg
14.30-16.00 uur 1e deel workshop
16.00-16.15 uur pauze
16.15-17.00 uur 2e deel workshop

Prijs per persoon € 50,- Bij een minimum aantal van 5 deelnemers gaat de workshop door, het maximum is 12. Nog minimaal één deelnemer gezocht!
Klik hier om u aan te melden.
Bezoek aan Atelier Steen, Halfweg, zaterdag 22 juni
(nog enkele plaatsen)
 
 
 
Atelier Steen is de werkplaats van de beeldhouwers Peter van Borssum Waalkes (‘Ik streef in mijn beelden uit steen of hout naar evenwicht en beweging’) en Mathilde Loerts (‘Beeldhouwen is voor mij de ruis wegnemen, en alles terugbrengen tot de kern in een sobere heldere vormentaal’). Die middag is er een demonstratie van en, wordt er uitleg gegeven over, de wijze waarop beelden uit natuursteen vervaardigd worden.

Plaats: Haarlemmerstraatweg 79, Halfweg. Aanvang 14.00 uur, inloop en koffie vanaf 13.30 uur. Aantal deelnemers: max. 20.
Kosten € 5,-.

Aanmelden voor deze activiteit kan tot 18 juni 2019 door een mail te sturen met uw telefoonnummer naar rj.pels2@quicknet.nl.

Uw aanmelding wordt definitief door de overboeking van € 5, - op NL21 INGB 0794 8513 98 t.n.v. R.J. Pels te Heemstede onder vermelding ’bezoek atelier’.
ALV Historische Vereniging Haerlem woensdag 26 juni
De jaarlijkse algemene ledenvergadering vindt plaats op woensdag 26 juni in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerksplein 36, 2011 ZT Haarlem.
Aanvang 20.00 uur, de deur gaat open om 19.30 uur.

De leden worden door het bestuur van harte uitgenodigd de vergadering bij te wonen. Raadpleeg voor nadere informatie onze website

Anja van Zalinge, stadsarcheoloog, zal een lezing verzorgen.
img
Tentoonstelling ‘Beeldhouwer H.A. van den Eijnde herontdekt’ 
 
 
 

Op de tentoonstelling zijn een aantal originele beeldjes, tekeningen, meubels en gipsmodellen te zien plus foto’s van zijn werk in Nederland, New York en Jakarta.

Te bezoeken in het ABC, Groot Heiligland 47 te Haarlem t/m zondag 30 juni op dinsdag t/m zaterdag 12.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur.
Gesloten op 9 juni. 
De deelnemende kunstenaars zijn: Wim Borst, Christel Bouwmeester, Michaëla Bijlsma, Eric Coolen, Peter Hammann, Ernst Merhottein, Rob Slooten, Willemien Spook en Ytje Veenstra.

Tentoonstelling ‘Houtvaart – inspiratie' t/m 7 juli
 
 
 
Op vrijdag 26 april is in De Hoofdwacht de tentoonstelling “Houtvaart – inspiratie” geopend door wethouder Marie-Thérèse Meijs.
Het monumentale zwembad De Houtvaart was en is voor velen een bron van inspiratie. Dat willen wij laten zien. Negen Haarlemse kunstenaars van diverse snit hebben gevolg gegeven aan de oproep zich door de Houtvaart te laten inspireren. Hun werken zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Deze is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a. de Vrienden van de Houtvaart, de Historische Vereniging Haerlem, een fonds van bevriende zijde en het Ruijgrok-fonds.
De tentoonstelling duurt t/m zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17. De toegang is gratis.
Europa Nostra Award voor restauratie Koepelkathedraal 
img
 
 
 
De restauratie van de Kathedrale Baseliek Sint Bavo in Haarlem is onderscheiden met de Europa Nostra Award. Deze door de EU ingestelde prijs is bestemd voor het behoud van cultureel erfgoed in Europa.
De jury prijst de werkwijze van het restauratieteam en waardeert het toevoegen van nieuwe kunstuitingen aan de tussen 1895 en 1930 gebouwde Koepelkathedraal.
Tot en met 31 juli wordt onder de naam 'Klim naar het licht' in het monument een bijzondere toren- en gewelventocht georganiseerd, inclusief een tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk.

Lees meer op architectuur.nl
Volgende maand een andere verschijningsdatum van Haerlem Nieuws
 
 
 
Vanwege de vakanties kunt u de gecombineerde juli en augustus uitgave van Haerlem Nieuws in de derde week van juli verwachten.
img
Actuele agenda
Voor het volledig overzicht van activiteiten...

Klik hier
img
Haerlem NIeuws liever niet ontvangen? klik hier
img img img
< <