HAERLEM NIEUWS
 
nagekomen
 
Historische Vereniging Haerlem
voor een online versie: klik hier
 
 
 
Barbera Vrouwen Gasthuis
 
580x300
 
Overal in de stad zijn ze. In het oude centrum meer dan daarbuiten. Sommigen zijn er al honderden jaren, anderen zijn de tienerleeftijd nauwelijks te boven. Waar heb ik het over? Het zijn kleine en grotere versieringen waarmee aan een huis een bijzondere betekenis werd gegeven: De gevelstenen.

Vroeger, voor de tijd van de huisnummers, dienden ze om mensen duidelijk te maken waar iemand woonde of werkte. Bijvoorbeeld “In Den Iserman” of “In Den Hertog van Brandenborgh”. Zette je dat op je brief, dan wist de bode waar hij moest zijn. Ook gaven gevelstenen aan wat voor bedrijf er in het huis was gevestigd. Denk maar aan een bakkerij (gevelstenen Hagestraat) of een slager (Botermarkt). Zo zie je dat reclame van alle tijden is. Wapenschilden waren toentertijd ook erg in. Daarmee kon een familie haar naam aan het huis verbinden. Bij vrijwel alle Haarlemse Hofjes kun je ze tegenkomen.
 
Lees meer
 
 
280x310
 
100x64x1
 
HISTORISCH CAFÉ
 
 
 

Helaas!
Nog steeds is het niet mogelijk een Historisch Café te laten plaatsvinden in het Noord-Hollands Archief. De werkgroep houdt de voorschriften nauwlettend in de gaten, en zodra het “groene licht” gegeven wordt, zullen wij weer de zo vertrouwde en interessante avonden gaan organiseren. Op dit moment gaan wij ervan uit, dat dat op zijn vroegst in januari 2022 zal zijn. Wij houden u op de hoogte.
 
 
 
125x84
 
Haerlem Nieuws is een twee- maandelijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem
 
Contact
 
Algemeen
 
Redactie
 
De website
 
Ledenadministratie
 
Afmelden Nieuws
 
Lid worden
 
Historische Vereniging Haerlem
Postbus 1105, 2001 BC Haarlem
De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem
023 5345422
 
 
48x48x1 48x48x2 48x48x3 48x48x3